Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Tror mange får pensjonssjokk
Svært mange ansatte i privat sektor vil ikke få råd til å gå av med pensjon tidlig, mener ekspertene.
Ill.foto: Colourbox.
– Pensjonsreformens tapere finner vi i den tredjedelen av arbeidsstyrken som jobber i private bedrifter uten avtalefestet pensjon. Mange av disse fikk ikke tjenestepensjon før det ble obligatorisk i 2006, og har heller ikke rukket å tjene opp noe særlig der. I praksis har disse bare folketrygden å falle tilbake på. Da vil mange oppleve at de ikke har råd til å førtidspensjonere seg, sier informasjonssjef Jan Otto Risebrobakken i Storebrand.
Han frykter at folk flest ikke er klar over hva de nye reglene om fleksibel pensjonsalder betyr for egen lommebok, selv om det bare er et drøyt år til de blir innført.
– Undersøkelser viser at kunnskapen er lav. Mange vet ikke at pensjonen fra folketrygden i gjennomsnitt bare utgjør om lag halvparten av lønnsinntekten. Tidligpensjonerte uten AFP-avtale går dessuten glipp av et tillegg til folketrygden som for en vanlig inntekt fort kan utgjøre flere titusener kroner hvert år livet ut, sier Risebrobakken.
Ukjent regel
Heller ikke ansatte i bedrifter med AFP-ordning bør overvurdere pensjonstryggheten sin, ifølge Storebrand. Ved opphør av arbeidsforholdet kan også AFP-rettighetene ryke.
– Mange av dem som er i kontakt med kunderådgiverne våre tror AFP-potten de har opparbeidet er noe som kan tas med hvis de slutter, på samme måte som en fripolise fra en tjenestepensjonsordning. Slik er det nok ikke. Hvis du ikke jobber i en bedrift med AFP-avtale når du skal ha pensjon, er AFP-potten tapt, sier Risebrobakken.
Nå lanserer Storebrand en ny interaktiv nettside om pensjon som vil gjøre det lettere for folk å orientere seg om pensjonsøkonomi.
– Man klikker seg inn på siden via Storebrand.no og kan enkelt regne ut sin egen pensjon fra folketrygden, se hvordan pensjonen varierer med ønske om når man vil gå av, se på informasjonsfilmer og få svar på alle tenkelige spørsmål, sier Jan Otto Risebrobakken.
Spar selv
Uorganiserte i privat sektor blir C-laget blant pensjonistene, mener økonomiekspert og redaktør i Kommentar.no, Carsten O. Five.
– Mange av disse kan vente seg et pensjonssjokk når de ser hvor stort inntektsbortfallet blir. Ikke minst gjelder det mange kvinner med redusert opptjening av pensjonsrettigheter, sier Five.
Han mener alle bør spare ekstra med tanke på egen pensjon fra de fyller 40 år.
– Slik sparing er viktigere jo lavere lønn man har. Det kan være lurt å spare jevnt og sette av et fast beløp hver måned, sier Five.