Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
- Vurder risikoen ved alenearbeid
Det kan være risikofylt å stå alene i en kosk om natten, eller være hjemmehjelp hos en psykisk ustabil person. Fra nyttår innføres nye regler i kraft.
Ill.foto: Colourbox
Det er en tendens til at omfanget av alenearbeid øker innenfor stadig flere yrker og bransjer. Årsakene kan blant annet være ny teknologi, økt konkurranse og rasjonaliseringer. Samtidig med at omfanget øker, viser forskning at alenearbeid kan øke risikoen for å bli utsatt for vold og trusler. Dette gjelder særlig i yrker med kunde/klientkontakt.
Les også: Daglige voldsepisoder på jobb
Lovens generelle krav
Arbeidsmiljøloven stiller krav om et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. En egenbestemmelse regulerer blant annet også at arbeidstakere skal beskyttes mot vold, og i størst mulig grad gis mulighet for kontakt og kommunikasjon med andre.
Det følger av disse bestemmelsene at arbeidsgiver plikter å vurdere risikoen knyttet til det konkrete arbeidet, og iverksette nødvendige tiltak for å redusere risikoen. Aktuelle tiltak kan for eksempel være opplæring, organisering og bruk avsikkerhetsutstyr.
Først dersom arbeidsmiljøbelastningen fortsatt er uakseptabel, det vil si at den ikke kan ”repareres” med andre tiltak enn økt bemanning, vil det være et rettslig forbud mot alenearbeid.
Les også: Vi kan sikre oss mot alt - men ikke mot våre egne
Særlig risikovurdering
Det har vært et poeng for myndighetene å øke bevisstheten om alenarbeid som risikofaktor både med hensyn til fysiske og psykiske faktorer. Det som er nytt i loven er et krav om at arbeidsgiver må vurdere om det er en særlig risiko knyttet til alenearbeid i virksomheten.
Arbeidsgiver pålegges å iverksette tiltak som er nødvendige både i forhold til forebygging og i forhold til å redusereeventuell risiko.
Trer i kraft 1. januar 2010
Det betyr at arbeidsgiver har høsten på seg til å gjøre konkrete vurderinger og tilpassinger både i forhold til eksisterende stillinger, og i forhold til eventuelle nyansetteler. Dette er også noe som bør innarbeides i virksomhetens HMS-rutiner.
Les mer her.
Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.
"