Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Undersøker ikke vonde rygger
Mange med rygglidelser blir videresent uten at legen har undersøkt hvilke ryggplager pasienten har.
Ill.foto: Colourbox.
–Det kan virke som mange leger ikke undersøker pasienter som kommer til dem med smerter i nakke og rygg, sier kiropraktor og faglig leder ved Klinikk for Alle, Jan Eric Arnesen.
Ikke undersøkt av legen
En spørreundersøkelse blant 300 av klinikkens pasienter med plager i rygg og nakke, viser at nesten halvparten ikke var undersøkt av legen.
– 45 prosent av pasientene sa at de ikke var blitt kledd av og undersøkt i området der de hadde vondt. Mange leger sender altså pasienter videre uten å vite hva som feiler dem.
Arnesen tror legene ikke har tid til grundige undersøkelser.
– Det tar tid å undersøke et område som er vondt, gjerne 30-40 minutter. Leger setter i snitt av 15 minutter til hver pasient. En fullverdig undersøkelse kan ikke gjennomføres på så kort tid.
Går for lang tid
Han mener kiropraktoren kan være en avlastning for leger med tidkrevende og vanskelige rygg- og nakkepasienter.
– Mange leger synes denne pasientgruppen er vanskelige å hjelpe. Kiropraktoren er spesialister på nerve-, muskel- og skjelettsystemet og kan gjøre alle de undersøkelser som er nødvendige.
I dag har kiropraktoren nesten de samme rettigheter som legen.
– Derfor er det ikke nødvendig å oppsøke lege for å få henvisning til MR eller røntgen eller få sykemelding. Kiropraktoren kan også foreta øyeblikkelige innleggelser på sykehus.
Arnesen er bekymret over at mange ryggpasienter blir gående for lenge uten skikkelig behandling.
– Tidligere undersøkelser har vist at legene sykemelder over 60 prosent av pasientene med vond rygg. Tre av ti pasienter blir henvist til spesialist og sykemeldt i mer enn 12 uker.
Dette er helt unødvendig, mener han.
– Kiropraktorer starter umiddelbar behandling av den vonde ryggen og sykemelder bare en brøkdel av pasientene.
Forsinkelse
Pasienter med plager i muskel- og skjelettapparatet bør oppsøke kiropraktor direkte i stedet for å gå til legen, mener han.
– Kiropraktorene fungerer som primærkontakt for pasienter i denne kategorien og har samme rolle som leger har med syke pasienter. Gå til lege når du er syk og til kiropraktor når du har vondt, oppfordrer Arnesen.
For mange pasienter som sliter med vondt i ryggen, kan legen faktisk være et forsinkende ledd.
– Hvis legen ikke gjør annet enn å henvise videre eller gi pasientene smertestillende, risikerer mange å gå sykemeldt i ukevis uten å bli bedre.
(Pressemelding)