Stein Rømmerud nett

Coca-Cola fikk Mangfoldsprisen

Årets vinner har medarbeidere fra 46 ulike nasjoner. Ved å tilrettelegge for fleksibel arbeidstid, ta hensyn religioner og satset på språkopplæring har de utmerket seg som en bedrift med stor takhøyde.

Publisert

Stein Rømmerud i Coca Cola.

– Et eksempel til etterfølgelse, mener statsråd Tora Aasland (SV) om Coca-Cola i Lørenskog.

I dag delte hun ut mangfoldsprisen til Lørenskog-bedriften med 1.000 ansatte fra 46 nasjoner.

– Dere viser at det går an og at det lønner seg å ansette innvandrere og satse på et etnisk mangfold. Både bedriften og samfunnet vinner på det, sa ministeren.

Mangfoldsprisen deles ut av Arbeids- og inkluderingsdepartementet i samarbeid med arbeidslivets parter. Prisen deles ut til en virksomhet som har utmerket seg i forhold til etnisk mangfold på arbeidsplassen.

Hensikten er å sette fokus på de gode eksemplene på etnisk mangfold i arbeidslivet som kan gi kunnskap og inspirasjon til andre. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) utgjør sekretariatet for prisen.

Juryen bestod i år av representanter fra NHO, UNIO, Akademikerne, Spekter, KIM og NAV.

Tilrettelegger

Coca Cola har satset aktivt på å legge til rette for sine ansatte. Av konkrete tiltak har de blant annet innført arbeidstidsordning som gjør det mulig å bønn i arbeidstiden. De har også laget egne bønnerom. Med en fleksibel arbeidstid har bedriften sørget for å legge til rette slik at de ansatte kan ta ferie og fri i forhold til sin nasjons hellig- og fridager.

Ledelsen er dessuten informert om forhold som for eksempel at muslimske ansatte gjerne er slitne under ramadan-perioden. Kantinematen er også tilpasset, de ansatte kan få både hallal og vegetarmat.

Ulike lederstiler

– Når en har en mul­ti­kul­tu­rell ar­beids­stokk, trengs det en hold­nings­end­ring der en må kun­ne for­hol­de seg ulikt til uli­ke an­sat­te, og det er en ut­ford­ring. Vi har gjen­nom­ført le­der­tre­ning med fo­kus på hvor­dan le­de­re kan for­hol­de seg til uli­ke kul­tu­rer. Det­te kur­set inn­hol­der også en inn­fø­ring i Coca Co­las eget kon­sept på le­der­stil for å få en sam­kjø­ring på hvor­dan uli­ke le­de­re dri­ver. Det­te har vist seg nød­ven­dig for­di le­de­re fra uli­ke na­sjo­ner har en ten­dens til å ha vidt for­skjel­li­ge le­der­sti­ler, sier kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud.

På hvil­ke ni­vå­er er det ty­pisk an­satt folk med inn­vand­rer­bak­grunn?

– 17 prosent av ar­beids­styr­ken er av ikke et­nisk norsk opp­rin­nel­se. De al­ler fles­te med inn­vand­rer­bak­grunn be­fin­ner seg på sup­ply, pro­duk­sjon, la­ger og noen fag­stil­lin­ger i IT. I Norge jobber det til sammen rundt 1000 an­sat­te. 600-700 av dis­se job­ber på an­leg­get på Lø­ren­skog.

Rekrutteringsmangfold

– Ini­tia­ti­vet til å ansette innvandrere kom­mer i ut­gangs­punk­tet fra den in­ter­na­sjo­na­le topp­le­del­sen. Coca Cola har en in­ter­na­sjo­nal ut­trykt samfunnsansvarsstrategi der blant an­net mang­fold og in­te­gre­ring står klart. – Her blir den nor­ske topp­le­de­ren målt på re­sul­ta­te­ne i forhold til det om­døm­met de har greid å byg­ge seg opp na­sjo­nalt. Tid­li­ge­re har de for eks­em­pel fått en æres­pris og ”bro­byg­ger­pri­sen” fra det pa­ki­stan­ske mil­jø­et i Nor­ge, for­di de har man­ge pa­ki­stan­ske an­sat­te som de føl­ger opp. Av den in­ter­na­sjo­na­le topp­le­del­sen vil de også be­døm­mes et­ter rene tall og fak­ta på integreringsmålsetningene, sier Rømmerud.

  • NRK (2009)
  • Lørenskog kommune (2008)
  • Hennig Olsen Is (2007)
  • Ullevål Universitetssykehus (2006)
  • Posten Norge (2005)
Powered by Labrador CMS