Coca-Cola fikk Mangfoldsprisen
Årets vinner har medarbeidere fra 46 ulike nasjoner. Ved å tilrettelegge for fleksibel arbeidstid, ta hensyn religioner og satset på språkopplæring har de utmerket seg som en bedrift med stor takhøyde.
Stein Rømmerud i Coca Cola.
– Et eksempel til etterfølgelse, mener statsråd Tora Aasland (SV) om Coca-Cola i Lørenskog.
I dag delte hun ut mangfoldsprisen til Lørenskog-bedriften med 1.000 ansatte fra 46 nasjoner.
– Dere viser at det går an og at det lønner seg å ansette innvandrere og satse på et etnisk mangfold. Både bedriften og samfunnet vinner på det, sa ministeren.
Mangfoldsprisen deles ut av Arbeids- og inkluderingsdepartementet i samarbeid med arbeidslivets parter. Prisen deles ut til en virksomhet som har utmerket seg i forhold til etnisk mangfold på arbeidsplassen.
Hensikten er å sette fokus på de gode eksemplene på etnisk mangfold i arbeidslivet som kan gi kunnskap og inspirasjon til andre. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) utgjør sekretariatet for prisen.
Juryen bestod i år av representanter fra NHO, UNIO, Akademikerne, Spekter, KIM og NAV.
Tilrettelegger
Coca Cola har satset aktivt på å legge til rette for sine ansatte. Av konkrete tiltak har de blant annet innført arbeidstidsordning som gjør det mulig å bønn i arbeidstiden. De har også laget egne bønnerom. Med en fleksibel arbeidstid har bedriften sørget for å legge til rette slik at de ansatte kan ta ferie og fri i forhold til sin nasjons hellig- og fridager.
Ledelsen er dessuten informert om forhold som for eksempel at muslimske ansatte gjerne er slitne under ramadan-perioden. Kantinematen er også tilpasset, de ansatte kan få både hallal og vegetarmat.
Ulike lederstiler
– Når en har en multikulturell arbeidsstokk, trengs det en holdningsendring der en må kunne forholde seg ulikt til ulike ansatte, og det er en utfordring. Vi har gjennomført ledertrening med fokus på hvordan ledere kan forholde seg til ulike kulturer. Dette kurset innholder også en innføring i Coca Colas eget konsept på lederstil for å få en samkjøring på hvordan ulike ledere driver. Dette har vist seg nødvendig fordi ledere fra ulike nasjoner har en tendens til å ha vidt forskjellige lederstiler, sier kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud.
På hvilke nivåer er det typisk ansatt folk med innvandrerbakgrunn?
– 17 prosent av arbeidsstyrken er av ikke etnisk norsk opprinnelse. De aller fleste med innvandrerbakgrunn befinner seg på supply, produksjon, lager og noen fagstillinger i IT. I Norge jobber det til sammen rundt 1000 ansatte. 600-700 av disse jobber på anlegget på Lørenskog.
Rekrutteringsmangfold
– Initiativet til å ansette innvandrere kommer i utgangspunktet fra den internasjonale toppledelsen. Coca Cola har en internasjonal uttrykt samfunnsansvarsstrategi der blant annet mangfold og integrering står klart. – Her blir den norske topplederen målt på resultatene i forhold til det omdømmet de har greid å bygge seg opp nasjonalt. Tidligere har de for eksempel fått en ærespris og ”brobyggerprisen” fra det pakistanske miljøet i Norge, fordi de har mange pakistanske ansatte som de følger opp. Av den internasjonale toppledelsen vil de også bedømmes etter rene tall og fakta på integreringsmålsetningene, sier Rømmerud.
- NRK (2009)
- Lørenskog kommune (2008)
- Hennig Olsen Is (2007)
- Ullevål Universitetssykehus (2006)
- Posten Norge (2005)