Datajobb cb997006 L

Færre skal nedbemanne

Hver åttende arbeidsgiver skal bruke sommermånedene til å øke bemanningen, mens knapt noen skal nedbemanne.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Sysselsettingen ser ut til å vokse mest innenfor varehandel, finans og konsulent- bransjen, viser Manpowers arbeidsmarkeds- barometer.

Stabil bemanning

Manpower har spurt et representativt utvalg på 750 norske arbeidsgivere i privat og offentlig sektor om deres bemanningsplaner for tredje kvartal. 13 prosent planlegger å oppbemanne, kun 2 prosent skal nedbemanne, mens 83 prosent sier de vil holde bemanningen uendret. Det er en økning i andelen arbeidsgivere som planlegger oppbemanning sammenlignet med forrige kvartal.

Justerer man for sesongvariasjoner, ligger bemanningsforventningene stabilt fra forrige kvartal, men den har falt i forhold til samme periode i fjor.

Positive forventninger

- Det har vært en positiv bemanningsutvikling så langt i år. Alle bransjer og regioner melder om positive bemanningsforventninger bortsett fra Sør Vest regionen. I løpet av to år er dette første gangen der alle bransjene har positive forventninger til økt bemanning. Det går sakte, men sikkert mot lysere tider selv om det fremdeles er store variasjoner både bransjevis og regionalt, sier konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower.

Varehandel og finansbransjen trenger folk

Ikke siden 2008 har arbeidsgivere i varehandel, hotell og restaurant vært så positive til økt bemanning. Med en av fem arbeidsgivere som planlegger oppbemanning og kun en prosent som skal nedbemanne, vil det være store muligheter for folk som vil jobbe i varehandel, hotell og restaurant.

- Vi ser også en økt etterspørsel etter medarbeidere både innen dagligvarehandelen og faghandelen, noe vi tror vil forsterke seg i tiden fremover. I fjor var mange arbeidsgivere innenfor varehandelen restriktive med ansettelser, noe som nå resulterer i et underskudd av medarbeidere. Dette skal nå erstattes, tror Brath.

Gode utsikter for finans

Også innen finans og konsulenttjenester finner vi optimistiske arbeidsgivere. Denne bransjen har forventet å øke bemanningen gjennom flere år, og dette ser også ut til å fortsette i 2010.

- Våre erfaringer er at finans og konsulentbransjen utelukkende har vært positiv gjennom hele 2009, en holdning som også er videreført inn i 2010. Vi har stort behov for medarbeidere til bank og finansbedrifter, hovedsakelig medarbeidere med erfaring og faglig kompetanse.

Produksjonsbedriftene derimot har gjennomgående hatt lave bemanningsforventninger både i fjor og i år. Selv om denne bransjen er den minst optimistiske, opplever de allikevel en optimisme både fra forrige kvartal og forrige år.

Otimistiske trøndere

Arbeidsgivere i Midt-Norge er den mest optimistiske regionen med en av fem som skal oppbemanne og kun to prosent som skal nedbemanne. Dette er en økning fra forrige kvartal, men allikevel en nedgang fra fjoråret.

- Mange bedrifter i Midt-Norge har fått troen tilbake på markedet. Derfor opplever vi at mange trønderske arbeidsgivere nå øker bemanningen med både fast og midlertidig arbeidskraft igjen, sier Brath.

Lave forventninger i Spania, Italia og Irland

Norge er et av 12 europeiske land som melder om positive bemanningsforventninger i tredje kvartal. Polske arbeidsgivere er de mest optimistiske, etterfulgt av tyske. Italia, Irland, Spania og Hellas har de laveste bemanningsforventningene både i Europa og blant de 36 land som er med i undersøkelsen.

Manpowers internasjonale arbeidsmarkedsbarometer undersøker hvert kvartal sysselsettingsplanene til 61.000 arbeidsgivere i 36 land. Et representativt utvalg på 750 norske bedrifter deltar i undersøkelsen.

Powered by Labrador CMS