Småbarnsmødre vil forsørges
Et flertall av arbeidstakerne i Norge mener det er for slitsomt at begge foreldrene jobber heltid når man har små barn. Både kvinner og menn mener at de kvinner som kan være hjemme og forsørges av sin mann er heldige.
(Ill.foto: Colourbox)
Det viser en landsdekkende arbeidsmarkedsundersøkelse blant 1030 ledere og 1527 arbeidstakere. Undersøkelsen er todelt og utført av Respons Analyse for bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice.
Kvinnene ønsker å roe ned
Per Bergerud i Proffice.
- Norsk familiepolitikk skal selvsagt legge til rette for at både mødre og fedre på lik linje skal kunne kombinere yrkesliv og familieliv. Men samtidig må vi ta til etterretning og respektere at mange – og kvinner spesielt – selv ønsker å roe ned tempoet i yrkeslivet, så sant økonomien tillater det, sier Per Bergerud, administrerende direktør i Proffice.
I undersøkelsen svarer 1 av 2 arbeidstakere at husstandens økonomi er avhengig av to heltidsinntekter. Videre hevder 63 prosent at det er for strevsomt med begge foreldre i heltidsjobb når man er småbarnsforeldre. Her er kvinner og menn helt på bølgelengde. Undersøkelsen viser også at 56 prosent av de spurte mener hjemmeværende eller deltidsarbeidende kvinner er heldige som har en mann som tjener nok til å forsørge dem. Bryter vi resultatet ned på kjønn og alder, er det flest kvinner og arbeidstakere under 35 år som hevder dette.
Lei likestillingsdebatten
- Likestillingsdebatten er kompleks, og årsakene til at kvinner tjener mindre enn menn er fasetterte. Å si at det er fordi kvinner jobber i mindre betalte stillinger og bransjer enn menn, at de jobber mer deltid, mindre overtid og går ut i svangerskapspermisjon er bare et utsnitt av det store bildet. Når undersøkelsen viser at 1 av 2 ledere – uavhengig av kjønn – og nesten like mange arbeidstakere er lei hele likestillingsdebatten, og et flertall mener den handler for lite om at menn og kvinner har ulike preferanser og derfor tar ulike valg, er dette kanskje et signal om at debatten ikke oppfattes som nyansert nok. For temaet i seg selv er jo viktig, sier Bergerud.
Den nye undersøkelsen til Proffice viser også at 6 av 10 ledere mener velferdssystemet er så bra at vi står fritt til å velge den utdanningen vi selv ønsker, selv om det leder til et dårlig betalt yrke.
- Dersom mor ønsker seg til et omsorgsyrke, og i en periode av livet velger å prioritere familie fremfor lønn og karriere, og far er fornøyd med å jobbe mer og tjene mer, må samfunnet innse at dette kanskje er en god løsning. Og undersøkelsen understreker nettopp dette, at kvinner og menn er ulike – og nettopp derfor tar, og bør få ta, ulike valg, sier Per Bergerud.
Flere resultater fra undersøkelsen:
53 % mannlige ledere mener kvinner ikke kan klage på lav lønn når de selv har valgt en yrkesretning de på forhånd vet gir lavere lønn enn andre yrker. 30 % kvinnelige ledere deler også denne holdningen.
1 av 3 mannlige ledere mener menn fortjener mer lønn fordi de jobber mer. Kun 12 prosent av kvinnene er enige i dette.
Over halvparten av kvinnelige ledere mener at lønnen de har i dag er urettferdig i forhold til arbeidsinnsatsen. ”Bare” 1 av 3 menn mener det samme. Ledere under 35 år og ledere i offentlig sektor er også mer misfornøyde med lønnen enn andre.
3 av 4 kvinnelige ledere mener kvinner må bli flinkere til å forhandle lønn og bonusordninger, skal de klare å tjene like mye som menn.
Like mange mannlige som kvinnelige arbeidstakere har fastlønn, men hele 9 av 10 menn mot 7 av 10 kvinner har ordnet seg med bonusordning og/eller betalt overtid.
Over halvparten av de spurte i undersøkelsen – ledere og arbeidstakere, kvinner og menn – mener at en svangerskapspermisjon er med på å sinke karrieren til kvinner.