Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Kraftig reduksjon i sykefravær
Sykefraværet gikk ned med 10,7 prosent fra andre kvartal 2009 til andre kvartal i år. Det er andre kvartal på rad med kraftig nedgang.
Bruken av graderte sykemeldinger øker fortsatt. Ill.foto: Colourbox.
– Det er en stor inspirasjon i arbeidet med å få ned sykefraværet, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i en melding.
Sykefraværet økte kraftig i andre halvdel av 2009, men har så langt i 2010 hatt en markert nedgang. I andre kvartal 2010 var sykefraværet på 6,3 prosent, mot 7,1 prosent i andre kvartal i 2009.
Stramt arbeidsmarked
Arbeids og velferdsminister, Tor Saglie, mener det kan være flere årsaker til at sykefraværet nå er på vei ned.
– Noe av nedgangen kan sees i sammenheng med situasjonen på arbeidsmarkedet. Det er kjent fra tidligere forskning at sykefraværet ofte går ned når arbeidsledigheten stiger. Det er også mulig at det sterke fokuset på sykefraværet har ført til at både leger og partene i arbeidslivet har blitt mer bevisste på sine roller, sier han.
Psykiske lidelser
Angst og depresjoner er blant de hyppigste årsakene til langtidsfravær. Hvert femte tapte dagsverk skyldes en psykisk lidelse.
– Det er stor interesse for å lære mer om sykefravær og psykisk helse blant arbeidsgivere. Det viser blant annet NAVs arbeidsgiverkurs ”Sees i morgen”, som har vært fulltegnet over hele landet. Målet er å skape gode og inkluderende arbeidsplasser hvor man legger til rette for at medarbeiderne skal holde seg friske og i jobb, sier Saglie.
– Ved psykiske helseproblemer kan sykmeldinger bidra til å forsterke opplevelsen av sosial isolasjon og passivitet. Dette kan gjøre det enda vanskeligere å komme tilbake på jobb, sier Saglie.
Et stykke igjen
Statsråden understreker at det fremdeles er et stykke igjen til vi har nådd målet om redusert sykefravær i IA-avtalen. Målet her er en nedgang i sykefravær på 20 prosent fra 2001 nivået.
Økt bruk av graderte sykemeldinger
– Jeg er også glad for å se at bruken av graderte sykemeldinger har fortsatt å øke i andre kvartal. 22,5 prosent av alle sykefraværsmeldinger var graderte i andre kvartal 2010, mot 21,1 i andre kvartal i 2009. Det er den høyeste registrerte bruken siden den første IA-avtalen ble underskrevet, sier hun.
Størst nedgang i byggebransjen
Nedgangen i sykefraværet er størst i bygg- og anleggsarbeid, informasjon og kommunikasjon og overnatting og serveringsvirksomhet. Sykefraværet for menn var på 5 prosent, mens det for kvinner var 8 prosent.
Les også: 7000 flere uføre
Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Enkeltutgaver av Personal og Ledelse kan du kjøpeher.
" Psykiske lidelserAngst og depresjoner er blant de hyppigste årsakene til langtidsfravær. Hvert femte tapte dagsverk skyldes en psykisk lidelse.
–Det er storinteresse for å lære mer om sykefravær og psykisk helse blant arbeidsgivere. Det viser blant annet NAVs arbeidsgiverkurs ”Sees i morgen”, som har vært fulltegnet over hele landet. Målet er å skape gode og inkluderende arbeidsplasser hvor man legger til rette for at medarbeiderne skal holde seg friske og i jobb, sier Saglie.
– Ved psykiske helseproblemer kan sykmeldinger bidra til å forsterke opplevelsen av sosial isolasjon og passivitet. Dette kan gjøre det enda vanskeligere å komme tilbake på jobb, sier Saglie.