Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Svimmelhet er en folkesykdom
Mer enn 400 000 nordmenn er plaget med svimmelhet og dårlig balanse. Nå skal flere få hjelp ut av svimmelheten.
Ill.foto: Colourbox
– I alle år har de som er plaget av svimmelhet fått råd om å ligge i sengen og ta det med ro til det går over. Det rådet er feil, sier øre-nese-halsspesialist Frederik Goplen ved Balanselaboratoriet ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen.
Balanselaboratoriet er et nasjonalt kompetansesenter for sykdommer i balanseorganene. Ekspertene der oppfordrer nå svimle pasienter til å bevege seg mer.
– Det er mulig å trene opp balansefunksjonen i hjernen. Du blir i de fleste tilfeller bedre hvis du beveger deg mer, selv om du i starten føler deg mer uvel. Turer i ulendt terreng er svært god balansetrening, sier Goplen.
Selvhjelpspakke
Goplen har ledet et toårig informasjonsprosjekt rettet mot pasientene og legene som behandler dem. Målet er at svimle pasienter skal få bedre behandling på hjemstedet.
Informasjonsprosjektet er støttet med Extra-midler fra Helse og Rehabilitering.
– For første gang finnes det nå en selvhjelpspakke på nett for svimle. Det er laget omfattende informasjon til pasientene slik at de skal få mer kunnskap om svimmelhet og råd om hva de selv kan gjøre for å bli bedre, sier generalsekretær Anne Kari Holm.
Rådene finnes på Balanselaboratoriets sider www.balanselaboratoriet.no. Prosjektet har også utarbeidet faglig informasjon til allmennpraktiserende leger, spesialister og annet helsepersonell.
I en karusell
Svimmelhet har mange årsaker.
– Noen blir svimle hvis de reiser seg fort. Det skyldes at det kommer for lite blod til hjernen. Trening vil bedre blodsirkulasjonen i hele kroppen, også hjernen, sier Goplen.
Andre sliter med sykdommer i balanseorganet i det indre øret.
– Dette kan gjøre at du plutselig føler at du er i en karusell og at alt går trill rundt. Du blir kvalm. Når du går, føles det som omgivelsene hopper.
– Hos friske mennesker fungerer balanseorganet som en billedstabilisator for øyet. Du kan gå, løpe og bevege på hodet uten at det ser ut som omgivelsene beveger seg.
Enkle tiltak
Hver tiende nordmenn er plaget av svimmelhet og dårlig balanse. Men selv om svimmelhet må regnes som en folkesykdom, vet både pasienter og leger for lite om hvordan plagene kan behandles.
– Det er ikke uvanlig at pasientene sendes til flere spesialister og gjennomgår omfattende og langvarig utredning. Selv om helsevesenet bruker mye ressurser på disse pasientene, føler mange at de ikke får den hjelpen de trenger.
Balanselaboratoriet tar imot pasienter fra hele landet og opplever at relativt enkle tiltak kan bedre pasientenes situasjon betydelig.
– Det er nytt for mange at de blir friskere av å bevege seg mer, sier øre-nese-halsspesialist Frederik Goplen ved Balanselaboratoriet på Haukeland universitetssjukehus.
(NW)
Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.
"