Global karriere styrker identiteten
En ny svensk studie viser at et utenlandsopphold i en annen kultur påvirker måten vi oppfatter oss selv på i positiv retning.
Ved å jobbe i et annet land med en annen kultur lærer arbeidstakere å tilpasse og omstille seg raskere viser den nye studien.
Malin Näsholm ved Handelshøyskolen i Umeå har forsket på et tyvetalls svensker om hvordan et utenlandsopphold påvirker i forhold til karriere, arbeidsgiver, hjemlandet og den nye kulturen de har blitt kjent med.
Majoriteten mener de har utviklet seg både personlig og profesjonelt. Etter flere utenlandsopphold har de dessuten lettere for å omstille seg i forhold til ulike kulturer og miljøer.
For gruppen som jobbet i et internasjonalt oppdrag for et selskap var identiteten i forhold til bedriften og Sverige viktig.
Gruppen som har jobbet for flere ulike selskaper identifiserer seg mest med den jobben de utfører, sin egen karriere og sine nye nettverk. De har større tilbøyelighet til å skifte jobb hvis de ikke er fornøyd og blir dessuten mer avhengig av de lokale omstendigheter der de bor, siden slike oppdrag ofte ikke er tidsbegrenset.
Studien viser også at den siste gruppen mister noe av kontakten med sitt hjemland, blant annet fordi de sjeldent vender tilbake mellom de ulike oppdragene.
Les også: Norske fremmedarbeidere i Qatar