Arbeidsglede

Mest fornøyd og minst ambisiøs

Nordmenn og dansker er de mest fornøyde, men minst ambisiøse, arbeidstakerne i verden, viser stor internasjonal undersøkelse.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

80 prosent av danske og 79 prosent av norske arbeidstakere er “svært fornøyde” eller “fornøyde” med arbeidshverdagen sin. Det viser en undersøkelse foretatt av Randstad.

Høye lønninger og stor fleksibilitet

I en fersk utgave av Randstad Work Monitor topper Norge og Danmark fornøyd-indeksen foran Luxemburg (78 prosent), Canada (77 prosent) og India (77 prosent). Rett etter følger Sveits (76 prosent) og Nederland (76 prosent).

- Det er mange små, rike land i toppen av listen, og vi har lenge sett at Norge og Danmark er gode land å jobbe i. Det ser ut som høye lønninger, lav arbeidsløshet, et fleksibelt arbeidsmarked, høyt utdannelsesnivå og relativt lite hierarkiske arbeidsplasser skaper et godt arbeidsmiljø med fornøyde ansatte, sier Kristin Refsnes i Randstad Norge i en pressemelding.

Minst fornøyd i Japan

Svenskene er imidlertid ikke like fornøyde. Hos “söta bror” er 71 prosent fornøyd med jobben sin. Verst står det til i Japan der kun 39 prosent er fornøyde. Det er også mange misfornøyde arbeidstakere i Kina, Ungarn, Singapore, Hellas og Slovakia.

Tenker lite på forfremmelse

På indeksen som viser ønsket og kampen for forfremmelser, er Norge og Danmark på motsatt ende av skalaen. 35 prosent av danskene og 34 prosent av nordmenn er for tiden fokusert på en forfremmelse.

Arbeidstagere i India er de mest ambisiøse arbeidstakerne i verden (88 prosent), mens italierne er de mest ambisiøse europeerne(80 prosent). Svenskene er like ambisiøse som sine skandinaviske naboer (34 prosent).

- Det skandinaviske arbeidslivet er relativt lite hierarkisk. Det kan være noe av forklaringen på at behovet for forfremmelser ikke er like sterkt. Samtidig er nordmenn og dansker veldig fornøyde med arbeidshverdagen, da er ikke behovet for noe nytt like stort, sier Refsnes.

Fornøyd på jobben, 5 på topp

Danmark 80 prosent Norge 79 prosent Luxemburg 78 prosentCanada 77 prosent India 77 prosent

Fornøyd på jobben, 5 på bunn

Japan 39 prosentKina 48 prosentUngarn 49 prosentSingapore 57 prosentHellas 61 prosent Slovakia 61 prosent

Fokus på forfremmelse, 5 på topp

India 88 prosent Mexico 83 prosentItalia 80 prosentKina 79 prosent Slovakia 75 prosent

Fokus på forfremmelse, 5 på bunn

Norge 34 prosent Sverige 34 prosent Danmark 34 prosentJapan 44 prosent Nederland 47 prosent

Powered by Labrador CMS