Trainee i Bache-Gabrielsens paradis
Bache-Gabrielsen utlyste i april sommerjobb i "paradiset" - en traineestilling i familiens Cognac-hus - med en unik mulighet til utforske cognacens verden. Catinka Yndestad ble den utvalgte som i hele sommer har fått oppleve noen av Bache-Gabrielsens små og store hemmeligheter, melder Horecanytt.no.
Catinka Yndestad i "paradiset", Bache-Gabrielsens skattekammer helt innerst i kjelleren, det er her glassballongene med familiens eldste destillater blir tatt vare på for kommende generasjoner. Her finnes også cognac fra den gang da tippoldefar gikk i kortbukser.
Catinka Yndestad, 26 år fra Skedsmo, student ved Norges Handelshøyskole i Bergen, ble den utvalgte som i hele sommer har fått oppleve noen av Bache-Gabrielsens små og store hemmeligheter.
Tette bånd
Bache-Gabrielsen har grunnet sine nære norske aner alltid hatt en tett relasjon til Norge, og dermed var det naturlig å gi en norsk trainee muligheten til å oppleve cognacproduksjon og bedriften på nært hold.
Samtidig er det i sommermånedene økt pågang av turister som besøker huset og dets kjeller for omvisning og smaking. Dette var første gang Bache-Gabrielsen utlyste en sommertrainee stilling og interessen var stor. Mange søkere med veldig variert og spennende bakgrunn meldte sin interesse.
Ønskede kvalifikasjoner var en person med interesse for cognac, gode språkkunnskaper og åpent sinn. Catinka Yndestad ble valgt ut blant over 100 søkere pga. gode språkkunnskaper, internasjonal erfaring og inspirerende og engasjerende personlighet.
Mer vin enn Cognac
Catinka Yndestad, 26 år fra Skedsmo, student ved Norges Handelshøyskole i Bergen, ble den utvalgte som i hele sommer har fått oppleve noen av Bache-Gabrielsens små og store hemmeligheter.
Catinka hadde litt kjennskap til vin, men hennes erfaring med Cognac var riktig så begrenset før hun reiste nedover til “paradis”. Som liten fikk Catinka som så mange andre, med foreldre i sterk tro, cognac med spiseskje som medisin - når hun hadde vondt i magen sin.
Mye har forandret seg i løpet av oppholdet der nede i Cognac og hun har nå ikke bare fått munnen, men også øynene opp for Cognac.
Gir en familiær velkomst
- Hvordan har hverdagen vært i Cognac?
- Noen av arbeidsoppgavene har vært å ta imot besøkende hos Bache-Gabrielsen og gi dem en innføring i Cognacprossesen, fra druer til de edle dråper. Selv om det er mange nordmenn og skandinaver innom, så har vi også hatt besøk av australiere, canadiere, nederlendere, briter og franskmenn, svarer hun, og fortsetter.
- Vi får gode tilbakemeldinger fra de besøkende, kanskje nettopp fordi vi er en relativt liten produsent kan vi gi en mer familiær velkomst enn de store husene. Her har de besøkende mulighet til å treffe på både kjellermester Jean-Philippe Bergier og resten av familien Bache-Gabrielsen.
- Jeg har fått mulighet til å lære så mangt om Cognac og utforske byen og distriktet. Cognac er en liten, men trivelig by med omkring 20 000 innbyggere, alle med en eller annen tilknytning til produksjon og salg av cognac. Beboerne er noe konservative i forhold til andre områder i Frankrike og man er generelt veldig stolte av det byen er kjent for, nemlig drikken cognac.
- Ved siden av besøk har jeg også fått muligheten til å sette meg inn i driften av et cognachus og er med på å utvikle nye og spennende prosjekter. Det er viktig å huske på at dette er en familiebedrift som har lange tradisjoner, likevel er en ung generasjon i dag opptatt av å videreutvikle driften og de er egentlig det jeg anser som ganske innovative i cognac sammenheng å være, sier Catinka.
Hervé Bache-Gabrielsen (34) er 4. generasjon Bache-Gabrielsen.
Verdifull internasjonal erfaring
- Hvilke erfaringer har du høstet ved å jobbe i Cognac?
- Selv om vi fremdeles befinner oss innenfor Europas grenser, så er det store forskjeller mellom land. Vi nordmenn er generelt veldig lite formelle, mens man her nede er mer bevisste på tittelfordelingen. Jeg ønsker senere å jobbe i utlandet, så jeg ser oppholdet i Cognac og innblikk i denne edle drikkens verdikjede som en verdifull internasjonal erfaring.
-Hvorvidt jeg noen gang skulle returnere til denne bransjen eller ikke, så er det likevel utrolig lærerikt å ha fått se hvordan produksjonsprosessen foregår. Jeg har fått en stor respekt for både tønnemakere og konjakkprodusenter. En flaske med konjakk er så utrolig mye mer enn bare en flaske med edle brune dråper, sier hun.
- Hva har du tilført familiebedriften Bache-Gabrielsen?
- Jeg tror jeg har kunnet se driften fra et litt annet lys enn det man kan når man daglig sitter midt oppe i det selv. Jeg håper jo selvfølgelig at jeg også har bidratt positivt i form av godt humør og alltid med et smil på kontoret og tapperiet.
Fjerde generasjon
- Hvordan har Bache-Gabrielsen høstet erfaringer fra en Sommertrainee?
Hervé Bache-Gabrielsen (34) er 4. generasjon Bache-Gabrielsen, og har de siste årene ledet familiefirmaet. Han er meget fornøyd med Catinka og ser klart fordel av å ha en trainee i bedriften og i familien.
- Catinka har vært strålende til å integrere seg selv i teamet. Det har vært veldig positivt for bedriftskulturen med et norsk tilskudd. Vi er også meget fornøyd med ideer og innspill fra en som ser ting med nye øyne. Ikke minst er det en stor fordel å kunne kommunisere på besøkenes og kundenes eget språk. Dette er noe vi absolutt vil prøve igjen og forhåpentligvis allerede neste sommer, sier Hervé.
Pressemelding