Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Topplederne lite interessert
Kun tre av ti tillitsvalgte føler at ledelsen er interessert i deres innspill. – Et signal om at de ansattes rettigheter ofte ikke har noen reell betydning, mener forbundsleder Jan Olav Brekke i organisasjonen Lederne.
Jan Olav Brekke i Lederne.
Resultatene som er hentet fra Norsk Ledelsesbarometer avdekker at toppledere er lite interessert i ansattes medvirkning når store beslutninger skal fattes i bedriften.
Liten innflytelse
I undersøkelsen oppgir kun 30 prosent av de tillitsvalgte at de har innflytelse innenfor virksomhetens rekrutteringspolitikk, arbeidstakeres utviklingsbehov, ved nedbemanning og omorganisering.
Jan Olav Brekke syns likevel det mest oppsiktsvekkende er at kun 45 prosent av de tillitsvalgte opplever at innspill i forbindelse med sykefravær er velkommen.
– Det gir et klart signal om at intensjonene bak avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA) ikke tas på alvor, og at man ikke har nødvendig fokus på alle forhold som ligger til grunn for sykefraværet i bedriftene. En skulle tro at dette var et område der de tillitsvalgtes bidrag ble ønsket velkommen med bred tilslutning fra hele organisasjonen. Men slik er det altså ikke i flertallet av norske bedrifter, sier Brekke.
Tillitsvalgte tidstyver
Rådgiver Stein Stugu i De Facto kunnskapssenter for fagorienterte mener funnene i undersøkelsen illustrerer at holdningene til tillitsvalgte i norsk næringsliv er svært blandet.
– Blant de fleste ledere er det politisk korrekt å være for et godt samarbeid: Men i praksis er det likevel mange som synes tillitsvalgte er unødig bruk av tid. I noen miljøer blir det faktisk sett på som en svakhet at lederen bruker tid på involvering av ansatte og tillitsvalgte i viktige prosesser, sier han.
Splitter bedriften
Stugu mener slike holdninger blant ledere i verste fall kan føre til en splittet organisasjon, der medarbeidere ikke bidrar med den kompetansen de faktisk har.
– I tillegg legger det forholdene til rette for konflikter, som koster både i form av tid og andre ressurser, sier han.
Følger ikke spillereglene
Både Brekke og Stugu tror at trykket fra amerikanske ledelsesmodeller, i form av HR-inspirert tenkning, bidrar til å usynliggjøre tillitsvalgte i organisasjoner.
– Dette gjelder ikke bare HR-modeller, men også utbredelse av styringsformer som for eksempel franchise som øker ledelsens makt og i praksis setter tillitsvalgtfunksjonen til side, mener Stugu.
Brekke mener mange ledere mangler elementær opplæring om arbeidslivets spillerregler.
– Rekrutteringsmåten for lederstillinger er forandret og mange ansettes kun basert på teoretisk utdannelse. De fleste av disse topplederne har lite personlig arbeidserfaring og har ikke gått i gradene.
Overdreven tro på seg selv
Brekke mener en del ledere med slik bakgrunn ofte har en overdreven tro på at ledelsen vet best.
– Mange ser på for eksempel arbeidet med sykefravær som en forpliktelse de er påtvunget og ikke noe de i praksis ønsker å fylle med reelt innhold, sier forbundslederen.
(Pressenytt)
Får du ikke Personal og Ledelse i posten? Ikke fortvil, bestill et abonnement her, eller last ned en PDF av siste nummer her.
"