Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Advarer mot lønnskappløp
Aldri har norske arbeidstakere vært mer interessert i å bytte jobb. Det viser tallene fra European Employee Index, som ble kjent denne uken. Resultatet kan bli høyere turnover og større press på lønnen.
Even Bolststad i HR Norge advarer norske sjefer mot å lokke med høye lønninger til nyansatte. Foto: Karine H. Henriksen.
Arbeidsledigheten er på vei ned og samtidig har virksomhetene ambisjoner om å ansette enda flere. Det åpner for høy turnover og økt lønnspress.
- Det utfordrer lønnspolitikken, frykter Even Bolstad i HR Norge.
Henrik D. Sørensen, direktør i det danske konsulentselskapet Ennova, står bak rapporten sammen med HR Norge.
Stolleken
- Sett utenfra ser dette ikke bra ut. Norske medarbeidere har sittet i ro lenge. Nå er mange interessert i å flytte på seg – samtidig. Da er det duket for stolleken. Hver person som flytter på seg, etterlater en stilling som skal fylles. Den som bytter jobb får ofte høyere lønn i ny jobb. Da skyter lønnsspiralen fart, sier Sørensen.
Kan skape uro
Even Bolstad advarer virksomhetene mot ukritisk å betale nyansatte mer enn de som allerede er ansatt.
- Dersom virksomhetene mister ”den røde tråden” i lønnsfastsettelsen kan det skape uro blant dem som allerede er ansatt. De oppfatter et signal om hvor høyt de er verdsatt, et signal virksomheten slett ikke mener å sende. Men resultatet kan være at noen av de du mest av alt ønsker å beholde oppfatter seg urettferdig behandlet og begynner å se seg om etter ny jobb, sier han.
Lettere å beholde flinke folk
Han påpeker at lønnsdifferensiering og markedstilpasning av lønninger er riktig og fornuftig, enten det er mellom grupper eller individer.
- Men det bør ligge en begrunnelse og systematikk av vurderingene i bunn. Å beholde gode medarbeidere er oftest lettere enn å tiltrekke seg en nye. Utfordringen er at det er flere jobber som ser etter hender og hoder enn omvendt. Og det blir ikke flere ingeniører totalt sett selv om alle får fem prosent mer i lønn.
For å løse utfordringen må virksomhetene heller se på andre løsninger. Det kan for eksempel import av arbeidskraft, sammen med fokus på læring og utvikling i jobben, slik at medarbeiderne blir, påpeker han.
(Pressemelding)