Kommuneansatte kan vente høyere pensjon
Tusenvis av ansatte i kommunene vil få høyere pensjon etter at Arbeidsretten i en rykende fersk dom har slått fast at ansatte som ikke ville være med når den offentlige tjenestepensjonsordningen i kommunene ble innført, likevel har krav på tjenestepensjon.
Mange kommunearbeidere kan se frem mot en pensjon som er betydelig høyere enn det de har regnet med. Ill.foto: Colourbox.
Fagforbundet har fått medhold i Arbeidsretten i at tre medlemmer i Vestvågøy kommune skal ha tjenestepensjon selv om de reserverte seg da kommunen innførte tjenestepensjonsordning i 1977.
Ugyldige reservasjoner
Særlig på 70-tallet reserverte mange arbeidstakere seg mot opptak i de kommunale pensjonsordningene. Disse reservasjonene er ugyldige, slår Arbeidsretten fast i en dom som har stor betydning for en rekke kommunale arbeidstakere og pensjonister.
Det er foreløpig uklart hvor mange som blir berørt av dommen, men tallet er høyt. Bare i Vestvågøy ba hele 50 personer om å få reservere seg fra å være med.
En av de tre som vant i retten fikk bare godskrevet elleve års opptjening da vedkommende gikk av med pensjon i 2008, men har nå mer enn 30 år og dermed full opptjening i tjenestepensjonsordningen. Dermed får han et betydelig hopp i sin løpende pensjon.
Dekkes over driftsbudsjettet
De manglende innmeldingene i pensjonsordningene betyr at kommunene må dekke pensjonistenes krav over sine driftsbudsjett. Det er ennå ikke avklart hvor store beløp det dreier seg om, men det vil være betydelige summer. For den enkelte arbeidstaker kan det dreie seg om mange tusen kroner hver måned gjennom hele pensjonisttilværelsen.
"Den enkelte pensjonist vil kunne ha krav på en betydelig oppgradering av sitt pensjonsgrunnlag, og det dreier seg også om etterbetaling av pensjon tre år tilbake i tid fra kravet reises", uttaler advokat Kjetil Edvardsen som sammen med advokat Sigurd-Øyvind Kambestad førte saken for LO og Fagforbundet mot KS og Vestvågøy kommune.
(Pressemelding)