Global talentmangel
Etterspørselen etter arbeidskraft og talenter er stor verden over. En ny global undersøkelse viser at hver tredje arbeidsgiver har problemer med å finne den kompetansen de trenger.
Ill.foto: Colourbox.
I Norge har kun hver tiende arbeidsgiver denne utfordringen. Manpower-sjef Maalfrid Brath frykter likevel at vi snart vil oppleve tilsvarende tilstander her til lands.
Den nye undersøkelsen fra ManpowerGroup er gjennomført blant 40.000 arbeidsgivere i 39 land, og gjennomføres for sjette år på rad.
Arbeidsmarkedsundersøkelsen viser en svakt oppadgående trend globalt, mens den peker i motsatt retning for Norge.
Sterkere konkurranse globalt
Kun ni prosent av norske arbeidsgivere sier de har problemer med å finne den kompetansen de trenger, sammenlignet med 11 prosent i 2010 og hele 19 prosent i 2009.
– Årets undersøkelse viser en fortsatt god utvikling hvor norske arbeidsgivere har stadig færre utfordringer med å finne nødvendig kompetanse. Likevel må de ikke la dette bli en hvilepute – konkurransen om talentene blir stadig sterke globalt og vi vil ikke være fredet for konkurransen om de beste hodene, sier Brath.
Hun mener at det er i gode tider man bør planlegge godt for trangere tider – hvor kampen om arbeidskraften vil bli betraktelig større.
En av løsningene hun mener vil gjøre norske arbeidsgivere mer robuste for fremtiden er at de lager en kompetansestrategi for bedriften, og er mer bevisste på hvilke behov de vil ha i årene som kommer.
Svenskene sliter
Sammenlignet med de voldsomme utfordringene mange store land har, er det kun 17 prosent av svenske arbeidsgivere som oppgir at de har problemer med å finne kompetent arbeidskraft. Dette er imidlertid nesten det dobbelt av hva norske arbeidsgivere oppgir.
Dramatisk forverring
I noen av verdens største økonomier meldes det om en dramatisk utvikling. Land som Japan, India, USA og Tyskland opplever en voldsom forverring i talentjakten.
Verst er det for India og USA, men på topp ligger Japan hvor hele 80 prosent av arbeidsgiverne har utfordringer med å finne rett menneske til rett jobb.
– Dette kan ha bakgrunn i den økte etterspørsel som mange land opplever i kjølevannet av finanskrisen, og som følge av dette – en mer stabil økonomi. Utfordringen er at landene har mer å rutte med, men de har ikke riktig og tilstrekkelig arbeidskraft til å gjøre jobbene, sier Maalfrid Brath.
Stadige endringer i etterspørselen
Undersøkelsen viser at det er forskjell i hva slags yrker som etterspørres globalt og i Norge. Nasjonalt har det også vært endringer fra i fjor, og det er nå mangel på andre yrkesgrupper enn for ett år siden.
I fjor var det størst mangel på sjåfører, kokker og administrativt personell. I år er det vanskeligst å få tak i faglærte anleggsarbeidere, ingeniører og kokker.
(Pressemelding)