Likestiling som miljøskaper
Når arbeidsgiveren aktivt forsøker å skape likestilte muligheter for kvinner og menn på arbeidsplassen, ser det ut til at det genererer både en ekstra positiv stemning og et mer effektivt arbeidsklima.
Ill.foto: Colourbox.
Men typiske mannsyrker oppleves som minst likestilt, selv om resultatene fra den nyeste Manpower Work Life-undersøkelsen viser at man har kommet lengre i Norge enn i Sverige.
- Vår undersøkelse viser at medarbeidere som arbeider på likestilte arbeidsplasser, oftere beskriver arbeidsplassene sine som effektive, trivelige og at det er en bedre stemning der. Det forteller meg at likestilling på arbeidsplassen vil merkes på bunnlinja i bedriften, sier konsernsjef i Manpower Maalfrid Brath i en melding.
Forskjellen er størst når det gjelder nettopp den positive stemningen. Andelen som mener at stemningen er positiv, øker med hele 27 prosentenheter på arbeidsplasser som er likestilte sammenlignet med arbeidsplasser med ulike muligheter for kvinner og menn.
Norske kvinner mer likestilte enn svenske
Det viser seg at norske kvinner jevnt over føler seg mer likestilte enn svenske kvinner. 22 prosent av de norske kvinnene mener at kvinner diskrimineres på en eller annen måte på arbeidsplassen mot 35 prosent av de svenske kvinnene.
Forskjellen gjør seg gjeldende allerede før kvinnene kommer ut i arbeidslivet. Dobbelt så mange kvinnelige studenter i Sverige tror at de kommer til å bli diskriminert i arbeidslivet som i Norge.
- Det er litt overraskende at kulturforskjellene er såpass merkbare mellom våre to naboland og at norske kvinner føler seg såpass mye mer likestilte enn de svenske, konstaterer Maalfrid Brath.
Utdanningssektoren mest likestilt
Kvinner og menn i ulike bransjer har varierende opplevelser av hvor stor likestillingen er på arbeidsplassen.
- I utdanningssektoren er det vanligst at kvinner opplever at arbeidsplassen er likestilt. Det kan ha noe med at det i mange år har vært et flertall av kvinner på disse arbeidsplassene. Verst er det innen typisk mannsdominerte yrker, som industriproduksjon og bygg og anlegg, der flest kvinner opplever at vilkårene er ulike for kvinner og menn, sier Brath.
I kategorien industriproduksjon finner vi dessuten de største variasjonene i opplevelse mellom menn og kvinner. Hele 86 prosent av mennene mener at vilkårene er like for kvinner og menn – mens 56 prosent av kvinnene mener det samme.
Mannsdominans skaper diskriminering
Kvinner som arbeider med mange menn opplever i større grad at de diskrimineres i arbeidslivet. Mønsteret er tydelig: Bare 7 % av kvinnene på arbeidsplassen der majoriteten av mellomlederne er kvinner, mener at kvinner diskrimineres på arbeidsplassen, mens hele 24 % mener det samme på arbeidsplasser der majoriteten av mellomledere er menn.
- Dette er svært interessante tall, og de viser at det er viktig å tilstrebe et godt mangfold av menn og kvinner på alle nivåer i virksomhetene, fortsetter Maalfrid Brath.