Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Flest arbeidskamper i helsesektoren
Helsesektoren er de som oftest blir rammet av arbeidskamp. Spekter har derfor bedt Fafo om å se på bruken av streik i norske sykehus. Rapporten viser at mange av streikene i helsesektoren har vært politiske markeringer eller hatt som mål å lufte ut intern misnøye.
Illl.foto: Colourbox.
- En streik i helsesektoren rammer syke mennesker, og må derfor ikke brukes i politisk kamp eller for å lufte ut intern misnøye i fagbevegelsen, sier Lars Haukaas, administrerende direktør i Arbeidsgiverforeningen Spekter.
Politiske markeringer
I følge Fafo-rapporten ”Streik ved norske sykehus” er svært mange streiker i helsesektoren politiske markeringer eller har som mål å lufte ut intern misnøye. I alt viser Fafo-rapporten at dette gjelder minst 9 streiker av de 14 streikene etter 1982 som Fafo har klassifisert.
- Fafo-rapporten viser at mange av streikene i helsesektoren har vært politiske markeringer eller hatt som mål å få ut misnøye. Den tradisjonelle arbeidskampen må ikke få utvikle seg til å kunne bli rene politiske demonstrasjonsaksjoner. Dette vil undergrave legitimiteten til den egentlige arbeidskampen, sier Lars Haukaas.
Pasienters sikkerhet
Alle streiker i sykehusene rammer pasientene på en eller annen måte.
- Streik skal kunne brukes også i helsesektoren, men hensynet til pasientenes sikkerhet må alltid ivaretas. Vi ønsker derfor å få en debatt rundt prinsippene for bruk av streik i sykehusene, slik at de som velger å bruke streik blir bevisst hvilket ansvar de må ta, sier Lars Haukaas.
Streik ved norske sykehus forutsetter at sykehuset søker om at en del av de ansatte får dispensasjon fra streiken for at pasientenes liv og helse ikke skal settes i fare.
Måten slike dispensasjoner blir brukt på og hvordan de blir gitt, er nesten alltid et stridstema under streiken.
- Ansvaret for forsvarlig drift og pasientsikkerhet ligger ene og alene hos sykehusledelsen og den ansvarlige lege, også når ansatte ved sykehusene streiker. Dette kan ikke overprøves av en streikekomité, Helsetilsynet eller andre utenfor sykehuset. Derfor må vi ha avtalt spillreglene på forhånd og være lojale i forhold til dem på begge sider av bordet. Spekter kommer til å ta nettopp disse tingene opp med organisasjonene i høst, avslutter Lars Haukaas.