Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Musikere får hørselsskader
En ny dansk undersøkelse viser at hver tredje klassiske musiker har tinnitus. Mange plages også av overfølsomhet for lyd melder HMS Magasinet.
Messingblåserne er spesielt utsatt for hørselsskader. Bildet er fra hornseksjonen til Operaorkesteret. (Foto: Jan Tveita)
Det er ikke bare rockemusikere som risikerer å få problemer med hørselen som følge av støy fra egne instrumenter. Mer enn hver tredje musiker i Danmarks store symfoniorkestre klager over tinnitus, og nesten like mange lider av overfølsomhet for lyd. Det viser ny forskning fra Syddansk Universitet, skriver bladet Ny Viden.
Det gjelder især for trompetister og andre messingblåsere. Blant dem har vi målt de høyeste kontinuerlige verdiene, forteller lege og ph.d. Jesper Hvass Schmidt fra Klinisk Institut på Syddansk Universitet.
Bryter arbeidsmiljøloven
Han har målt lydnivået under orkesterøvelser og tatt prøver av hørselen til 223 klassiske musikere. Konklusjonen er at de er utsatt for et så høyt lydnivå at det overstiger de tillatte grensene i arbeidsmiljøloven.
Det er først og fremst musikernes eget instrument som er hovedårsaken til hørselsskadene. Det forklarer at fiolinister som regel bare har problemer med hørselen i venstre øre, samme side som de holder fiolinen på.
Få bruker ørepropper
Kun hver tredje av de spurte musikerne benytter seg konsekvent av ørepropper. Noen bruker dem en gang imellom, mens andre aldri ville drømme om å bruke dem, fordi de mener det hemmer arbeidet deres.
Mange har arbeidet hardt og har kanskje vært gjennom flere opptaksprøver før de er blitt tatt opp i orkesteret. Det er et elitemiljø som kan sammenlignes med sportsverdenen, forklarer Jesper Hvass Schmidt til Ny Viden.
Han mener at undersøkelsen viser at det er behov for å utvikle bedre tilpassede hørselsvern for den enkelte musiker.
(Ritzau)