Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Høy likestillingsorientering i Forsvaret
En ny FAFO-rapport viser at at likestillingsorienteringen i befalsfamiliene er adskillig større enn i samfunnet for øvrig.
Combat Service Support bataljon under vinterøvelsen Cold Response i 2012. (Ill.foto: Forsvarets Mediesenter)
Arbeidsdelingen i familien er derimot slik at kvinner gjør svært mye mer hus-og omsorgsarbeid enn menn, uavhengig av om de er befal eller ikke melder AFI.
På oppdrag av Forsvaret har Arbeidsforskningsinstituttet gjort en spørreundersøkelse om forholdet mellom arbeid og familie i befalsfamilier. En tilsvarende undersøkelse ble gjort for fem år siden.
Familiemessige konsekvenserUndersøkelsen omfatter et representativt utvalg av befal og deres partnere og behandler spørsmål knyttet til likestillingsorientering, arbeidsdelingen i familien, krav som stilles til partnere i befalsfamilier og hvilke belastninger familiene utsettes for. I tillegg behandles familiemessige konsekvenser av utenlandsoppdrag.
Selvstendige partnereDet stilles store krav til partnerne i familien: de må i stor grad kunne klare seg alene, og ta daglig ansvar for hus og barn. Det er også svært viktig at de har en positiv holdning til Forsvaret.
De største belastningene er knyttet til at befalet er mye borte fra hjemmet og uforutsigbarhet på kort og lang sikt. Uforutsigbarheten er blitt mindre enn i 2006.
Mer pendlingOmfanget av pendling har økt, men antallet flyttinger er gått noe ned i løpet av de siste fem årene. Omfanget av deployering er også blitt større, og fremstår nå som en mer integrert del av arbeidet som befal.
Deployering oppleves som en stor belastning på ektefelle og barn. Det er en klar sammenheng mellom antallet deployeringer og å ha opplevd samlivsbrudd, men undersøkelsen kan ikke si noe om årsaksforhold.
Større utvikling for kvinnerDet er store forskjeller mellom familiene avhengig av befalets kjønn. Familier med kvinnelig befal rapporterer gjennomgående om lavere krav på partner og mindre belastninger på familiene. Kvinnelig befal trives også bedre under utenlandsoppdrag og opplever det som mer personlig utviklende enn mannlig befal.
Det er små forskjeller knyttet til arbeidssted, men operativt ansatte rapporterer gjennomgående om større krav til partner og større belastninger enn befal ansatt i tekniske stillinger og forvaltningsstillinger.
Forskjellen mellom kvinnelig og mannlig befal kan ikke forklares ved at kvinnene ikke har operative stillinger; 42 % av gift/samboende kvinnelig befal rapporterer at de er operativt ansatt.