Ungdommer med inkassogjeld på 1,1 milliard
Ferske tall som Intrum Justitia har innhentet fra AAA Soliditet, viser at 27.894 unge i aldersgruppen fra 18 til og med 26 år er registrert med betalingsanmerkning. Det er en økning på 4.306 personer, eller 18 prosent, fra året før.
Ill.foto: Colourbox.
Samlet har disse ungdommene en forfalt inkassogjeld på 1,1 milliarder kroner.
Tøft boligmarked
- Det har vært en urovekkende økning i antall unge personer med betalingsanmerkninger det siste året. Disse kommer til å slite i et allerede vanskelig boligmarked, sier administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia.
Hun understreker at en betalingsanmerkning er svært alvorlig for den det gjelder. Eksempelvis vil leverandører av strøm og teletjenester vegre seg for å gi kreditt. Dessuten blir det svært vanskelig å få boliglån når en slik anmerkning foreligger.
Får ikke leie
- Ungdom er taperne i dagens boligmarked. Boligprisene er høye, og nå har det kommet nye regler som stiller krav om 15 prosent egenkapital ved kjøp av bolig. På kort sikt vil det medføre at enda flere må bli i leiemarkedet, sier Korsnes.
Har man i tillegg én eller flere betalingsanmerkninger, vil det også by på store utfordringer å få leie en bolig.
- De aller fleste utleierne foretar en kredittsjekk før de signerer leiekontrakten. Dårlige betalere stiller derfor svakt når ungdommer nærmest står i kø for å få leie bolig, sier hun.
Rydd opp!
Intrum Justitia-lederen råder unge med betalingsanmerkning om å få ryddet opp i privatøkonomien snarest.
- Når kravet er innfridd, vil betalingsanmerkningen bli slettet. Ingen får vite at du en gang har hatt anmerkning, sier hun.
Hun oppfordrer skyldnere med betalingsanmerkning om å ta kontakt med kreditor eller inkassobyrået. De er innstilt på å finne en løsning som er akseptabel for alle parter.
Les også: Sjekk toppkandidatens økonomistyring.
" Fem gode råd Korsnes har også fem gode råd til ungdommer som vil unngå betalingsanmerkning:
- Lær deg å sette opp regnskap og budsjett, slik at du har kontroll på hvor mye penger du kan bruke.
- Betal regningene dine i tide.
- Ideelt sett bør du ha satt av 10-20.000 kroner på en egen konto for å dekke uforutsette utgifter.
- Bruk aldri kredittkort til å nedbetale gjeld.
- Ha en jevnlig gjennomgang av økonomien din slik at du vet hvor du står.