Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
LO anbefaler ikke vikarbyrådirektivet
Det sier LO-leder Roar Flåthen, etter at LO-sekretariatet i dag har avgitt høringsuttalelse om regjeringens tiltak for å sikre at regler for inn- og utleie av arbeidskraft etterleves.
–Underveis i prosessen rundt vikarbyrådirektivet har usikkerheten rundt virkningen av direktivet økt. Det har vært viktig å sikre en bred forankring i forbundene for vårt standpunkt. Det har vi nå fått, sier Flåthen i en melding. (FOTO:LO)
LO-sekretariatet avga i begynnelsen av desember 2010 et høringssvar om EUs vikarbyrådirektiv. I svaret stilte sekretariatet en rekke krav for å kunne anbefale en implementering av direktivet. Regjeringens tiltak, som ble lagt fram før jul, er et svar på kravene som LO stilte.
Lik lønn
EU-direktivet har til hensikt å sikre at vikarer får lik lønn som han/hun ville ha hatt som direkte ansatt i innleiebedriften. Bemanningsbransjen har i flere år ytret at de støtter det nye vikarbyrådirektivet.
– ManpowerGroup ønsker direktivet velkommen og håper på snarest mulig implementering i norsk lovgivning. Siden etableringen av Manpower i Norge i 1965 har vårt hovedprinsipp vært at våre utleide medarbeidere skal lønnes likt som kundens egne ansatte, sier konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup.
Reservasjonsretten
Samlet sett er LO fornøyd med store deler av regjeringens tiltakspakke.
– Vi mener denne snarest må gjennomføres med de tillegg skissert i LOs høringssvar, fortsetter Flåthen.
LO-lederen understreker at hvorvidt Norge skal implementere et EU-direktiv alltid vil være gjenstand for en avveining.
Reservasjonsretten er et reelt alternativ. Mange av LOs medlemsforbund har gjort vedtak om at Regjeringen må benytte reservasjonsretten, basert på usikkerhet om virkningene av å innføre vikarbyrådirektivet.
Uten garantier for at någjeldende bestemmelser og de foreslåtte tiltak kan videreføres uhindret av EØS-reglene, kan heller ikke LO gi sin tilslutning til å implementere direktivet.
Arbeideiderpartiet står på sitt—Vi mener at direktivet vil bedre vilkårene for vikarer og at den norske arbeidsmiljøloven ligger fast. I ti andre land som har vedtatt direktivet, er ikke forholdene på arbeidsmarkedet for vikarer blitt svekket, det vil heller ikke skje her i landet, sier Aps arbeidspolitiske talskvinne, Anette Trettebergstuen, til NTB.
Hun sier videre at Ap og LO er enig i målene, men at de ser vi ulikt på dette direktivet. Trettebergstuen heveder videre at LO frykter at det medfører svekkelser i arbeidsmiljøloven. Ap mener derimot at det ikke åpner for mer bruk av vikarer og midlertidig ansatte og at det norske regelverket står trygt.
Les mer om hva direktivet innebærer her.