Ung-i-arbeid

Økt pessimisme blant ungdom

Ungdommens tro på norsk økonomi og fremtidige jobbmuligheter er i fritt fall, viser en ny undersøkelse.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

30 prosent tror det blir vanskeligere å få seg jobb om ett år enn i dag, viser undersøkelsen, som er utført av Synovate for Fokus Bank.

– Da vi stilte samme spørsmål for bare et halvt år siden var andelen 21 prosent, så det har blitt langt flere som synes arbeidsmarkedet ser dystert ut, sier ungdomsøkonom Maria Setsaas i Fokus Bank.

Seks av ti tror det vil bli omtrent like krevende som nå å skaffe seg jobb. Bare fem prosent tror det blir lettere. Undersøkelsen er gjort blant ungdom mellom 15 og 25 år.

Forventer dårligere økonomi

Også andelen som tror tilstanden i norsk økonomi vil forverre seg i løpet av året, har økt sterkt. 23 prosent regner med at det vil gå dårligere, mot bare 11 prosent ved forrige måling.

– Den økte pessimismen skyldes nok først og fremst det dystre nyhetsbildet i Europa. Selv om det står bra til i norsk økonomi, er det ikke så rart at mange demper sine egne forventninger på kort sikt, sier Setsaas.

Ledighet skremmer

Eksperter som gir ungdom råd om utdanning og karriere er ikke overrasket over den økte bekymringen.

– Mediene har vært veldig aktive i dekningen av Europa-krisen, og mange blir selvsagt skremt av den høye ungdomsledigheten i flere store land, sier Gisle Hellsten, leder av Karrieresenteret ved Universitet i Oslo, som er en møteplass for arbeidsliv, universitetsmiljø og studenter.

Samtidig synes han det kan være grunn til å berolige norske ungdommer som står på terskelen til arbeidslivet.

– Vårt hjemlige arbeidsmarked og økonomiske situasjon er helt annerledes enn i de landene som har levd over evne i mange år. Mitt råd til unge er å ha størst oppmerksomhet rettet mot faktorer de selv kan gjøre noe med. Da er utdanning den beste forebyggende medisin mot problemer, sier Hellsten.

Tryggere med kunnskap

Etterspørselen etter kvalifisert arbeidskraft vil være høy i Norge i årene fremover, påpeker han.

– Både universitets- og fagutdanning vil gi et godt grunnlag for egen jobbtrygghet. Kunnskap vil gi uttelling, og det er nok de fleste innerst inne klar over. Blant de studentene vi kommer i kontakt med er det derfor fortsatt høy grad av optimisme.

(NW)

Powered by Labrador CMS