Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
For mange lovbrudd på norske arbeidsplasser
Arbeidstilsynet fant lovbrudd ved over halvparten av de 14 200 arbeidsplassene som de besøkte i fjor.
(Colourbox.com)
Kjemikalier er ett av Arbeidstilsynets satsingsområder. I fjor ble det gjennomført 2500 tilsyn med vekt på å forebygge at arbeidstakere blir syke eller skadd. Tilsynene avdekket 1500 lovbrudd, skriver Dagsavisen.
– Enhver arbeidsgiver med ansatte som håndterer kjemikalier, må risikovurdere arbeidsmiljøet, ha full oversikt over stoffene og gi nødvendig opplæring og personlig verneutstyr. Det er alvorlig at vi finner så mange lovbrudd, sier Arbeidstilsynets direktør Ingrid Finboe Svendsen.
Mangelfullt HMS-arbeid
Mangel på systematisk HMS-arbeid er den vanlige grunnen til at tilsynet kommer med pålegg. Men også manglende bedriftshelsetjeneste og brudd på regelverk for bruk av riktig arbeidsutstyr er en vanlig årsak til pålegg. I tillegg er det avdekket flere alvorlige brudd på forskriften om tungt og ensformig arbeid.
De fleste driver seriøst
Det høye tallet på lovbrudd forklares med at Arbeidstilsynet målretter tilsynene mot virksomheter der risikoen vurderes som stor. Svendsen understreker at de fleste virksomheter er seriøse. Hun regner med at mellom 10 og 20 prosent av norske bedrifter ikke følger det nødvendige lovverket. 80-90 prosent oppfører seg altså bra.
(ANB-NTB)