Julebord-CB3984314

Heller julebord enn veldedighet

To av tre norske arbeidstakere sier nei takk til å bytte ut julebordet med et tilsvarende beløp gitt til et veldedig formål eller som julebonus til de ansatte.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Mens rogalendinger utmerker seg som de mest gavmilde i julen, er trønderne mest opptatte av sin egen lommebok, skriver Xtra personell i en pressemelding.

Bemanningsselskapets årlige undersøkelse om sosiale goder i arbeidslivet viser at 58,5 prosent av norske arbeidstakere får årets julebord helt eller delvis påspandert av sin arbeidsgiver. Av disse ville bare 28,7 prosent byttet ut julebordet med en tilsvarende julebonus til de ansatte, mens litt færre – 25,4 prosent – ville stått over julebordet dersom et tilsvarende beløp ble gitt til et veldedig formål. To av tre vil frede julebordet og svarer nei til begge deler.

Kjønnsforskjeller

Selv om flertallet både av kvinner og menn vil verne om julebordtradisjonen, er det tydelige kjønnsforskjeller i svarene. Blant kvinnene er det å gi penger til veldedige formål som frister mest (27,1 prosent, mot 24,9 prosent som kunne tenkte seg bonus), mens blant menn er det langt flere som vil ha bonus enn det er som er villige til å gi vekk julebordet (31,7 mot 24,1 prosent).

– Tallene viser at julebordet står sterkt i hele befolkningen, og at det skal litt til før folk sier fra seg dette godet. At flere kvinner enn menn ville gitt bort julebordet til et veldedig formål, er et lite paradoks, siden det fortsatt er menn som tjener mest, sier adm. direktør Hanne Zimmermann i Xtra personell.

Gavmilde rogalendinger – egoistiske trøndere

Det er stor forskjell på prioriteringene landsdelene imellom. Rogalendinger er de mest gavmilde i julen. Her kunne 34,8 prosent tenke seg å gi bort julebordet til et veldedig formål. Like bak følger nordvestlandet med 32,7 prosent – så sunnmøringen er kanskje ikke så gjerrig likevel? I den andre enden av skalaen finner vi trønderne. Bare 20,6 prosent vil gi bort julebordet i Trøndelag. Dobbelt så mange, 41,3 prosent, kunne derimot tenke seg pengene.

– Næringslivet i Rogaland går godt, ledigheten er lav og fylket ligger helt i toppen av SSBs inntektsstatistikker. Da er det kanskje lettere å avse julebordet og i stedet gi pengene til et godt formål, sier Zimmermann.

Mindre viktig med alderen

Undersøkelsen viser også at julebordet blir mindre viktig jo eldre du blir. Hver tredje arbeidstaker over 60 kunne tenke seg å bytte ut julebordet. Ansatte i offentlig sektor er dessuten mer gavmilde enn dem i det private næringsliv. 30 av offentlig ansatte mot 22,1 prosent privat ansatte kunne tenke seg å bytte julebordet i penger til et veldedig formål. Bildet snur seg når alternativet er bonus fra arbeidsgiver. 29,2 prosent i privat sektor mot 27,7 prosent i det offentlige takker ja til dette.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS