Norge sover i mobilitetsklassen
Ønsker du å bruke smarttelefon eller nettbrett til å jobbe på? Under halvparten av store norske arbeidsgivere har tilpasset it-løsningene sine til mobile enheter i særlig grad.
– Mobilitet gir økt fleksibilitet og i mange tilfeller større effektivitet. For stadig flere arbeidstakere er det en like stor selvfølge å kunne gjøre jobben sin fra mobilen eller nettbrettet som foran dataskjermen på kontoret, påpeker Erlend Johannessen, mobilitetsekspert i Steria.
Hele 53 prosent av større norske bedrifter og organisasjoner har i liten eller ingen grad integrert håndholdte enheter med sine eksisterende it-løsninger. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av analysebyrået Rock IT på vegne av Steria blant norske it-sjefer.
– Ikke dynamisk
– Dette er noe bedre enn i fjor, da 57 prosent svarte negativt, men det går veldig, veldig langsomt. Smarttelefoner og nettbrett har befestet og styrket sin stilling blant norske forbrukere, men halvparten av store arbeidsgivere ikke henger med, sier Johannessen. 66 prosent av befolkningen har nå skaffet seg smarttelefon, viser en TNS Gallup-måling fra tidligere i høst. Rundt 30 prosent disponerer også nettbrett.
Johannessen forteller at når såpass mange store bedrifter ikke tilrettelegger for mobile enheter, står det sannsynligvis enda dårligere til blant små og mellomstore bedrifter. – For å sette det litt på spissen jobber vi foran dataskjermen på skrivebordet, og sitter med nettbrettet og spiller sudoku på toget hjem fra jobb. Det er ikke akkurat et dynamisk og fremtidsrettet arbeidsliv, sier han.
– Vær fleksibel, men forsiktig
Samtidig som Johannessen anbefaler norske bedrifter og organisasjoner å tilrettelegge for arbeidstakere som ønsker å koble seg opp til jobbnettverket med mobiltelefoner og nettbrett, understreker han at mobile enheter også kan representere en trussel mot bedriftens it-systemer.
– Tidligere kunne it-avdelingen i stor grad diktere hvilke maskiner og hvilken programvare ansatte skulle jobbe på. Nå kommer en hel rekke systemer inn bakdøren. Det blir plutselig mye mer å ta hensyn til, og sjansen for at noe går galt øker. Det er med andre ord ikke bare å kaste seg uti det, sier han.
Norsk nettbrettfrykt
I den årlige undersøkelsen ”It-sjefens utfordringer” som Ipsos MMI gjennomfører for Steria kommer det fram at 51 prosent av landets it-sjefer mener at medarbeideres bruk av nettbrett øker trusselnivået mot it-sikkerheten i deres bedrift. Svenske og danske it-sjefer deler i langt mindre grad denne bekymringen, viser undersøkelsen.
(Pressenytt)