Privat sektor har nådd IA-målet
I løpet av andre kvartal gikk sykefraværet ned med 2,8 prosent, viser sesongjusterte tall. Sykefraværet er nå på 6 prosent og IA-avtalens mål om å ikke overstige 5,6 prosent er nådd for privat sektor.
(Ill.foto: Colourbox)
For fjerde gang på rad synker sykefraværet, og dette er det laveste sykefraværet vi har hatt i andre kvartal siden statistikken ble utarbeidet i 2001, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.
Det legemeldte sykefraværet har sunket fra 5,7 til 5,2 prosent siden andre kvartal i fjor, mens det egenmeldte har vært stabilt på 0,8 prosent.
Grunn til å være fornøyd
I intensjonsavtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) er målet å redusere sykefraværet med 20 prosent. En nedgang på 20 prosent tilsvarer et sykefravær på 5,6 prosent. I privat sektor er det totale sykefraværet nå på 5,5 prosent.
– Bedrifter i privat sektor har all grunn til å være fornøyde. Nå ser vi resultatene av den innsatsen som er lagt ned, sier Lystad.
Han mener det er viktig at alle parter fortsetter å jobbe for å få ned fraværet.
– Når vi går ned på virksomhetsnivå, ser vi mange gode resultater. Samtidig ser vi stor variasjon i sykefravær mellom virksomheter innenfor samme bransje, fylke og så videre. Dette sier oss at det er et potensial for å redusere sykefraværet ytterligere, sier Lystad.
Færre med langvarig fravær
Sykefravær som varer mer enn 26 uker, gikk ned med 16 prosent fra i fjor til i år og stadig færre er sykemeldt på fulltid.
– At vi ser en så tydelig nedgang i de langvarige sykefraværene er svært positivt både for de det gjelder, for virksomheten og for samfunnet. Reglene om tettere og tidligere oppfølging av sykmeldte, stor oppmerksomhet om temaet og økt bruk av graderte sykmeldinger, har bidratt til å få sykefraværet ned, sier Lystad.
Gunstig utvikling for menn
Både kvinner og menn hadde en nedgang i det legemeldte fraværet, men nedgangen er størst for menn. Sykefraværet har siden andre kvartal i fjor gått ned med 9,6 prosent for menn og 6,2 prosent for kvinner.
Det siste året har det vært en nedgang i det legemeldte fraværet i alle bransjer. Nedgangen er størst i de mannsdominerte næringene, og i bygg- og anlegg er det nå 13,3 prosent færre sykmeldte enn det var for ett år siden. Lavest nedgang er det i private tjenester med én prosent færre sykmeldte, etterfulgt av undervisning med en nedgang på 3,3 prosent og helse og sosialtjenester med 5,8 prosent.
Det er store forskjeller mellom menn og kvinner. Menn hadde i andre kvartal 2012 et legemeldt sykefravær på 3,9 prosent, mens for kvinner var fraværet på 6,9 prosent. Sykefraværet er høyest blant eldre kvinner og lavest blant unge menn.
Nedgang i alle fylker
Det legemeldte sykefraværet har gått ned i alle fylker. Størst nedgang finner vi i Vest- Agder, hvor sykefraværet er redusert med 9,6 prosent sammenlignet med i fjor. Deretter følger Rogaland med en nedgang på 9,4 prosent og Sør-Trøndelag med 9,2 prosent reduksjon.
Sykefraværet er høyest i Troms med 6,4 prosent og Finnmark med 6,3 prosent. Lavest sykefravær finner vi i Rogaland med 4,2 prosent og Oslo med 4,5 prosent.
Sesongjustert sykefravær
For første gang foreligger det sesongjustert sykefravær, som betyr at man kan sammenligne sykefraværet i ett kvartal med et hvilket som helst annet. Tidligere har sesongvariasjonene fra kvartal til kvartal medført at man bare kan sammenligne med tilsvarende kvartaler. Sesongjusterte tall gjør det mulig å fange opp trendskifter i sykefraværet tidligere.
Fra første til andre kvartal 2012, har det sesongjusterte sykefraværet gått ned med 2,8 prosent.
(NAV)
Har du leder- eller personalansvar?
Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig fagstoff for deg som har personalansvar og for deg som leder og utvikler mennesker.
Gjør som 40 000 andre ledere, få med deg siste nytt om:
" - Leder- og organisasjonsutvikling - Rekruttering og utvelgelse- Kompetanseheving
Bestill et abonnement her, eller last ned en PDF av siste nummer her.
Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.
"