Hva gjør jeg med mistanken om et alkoholproblem?
UKENS HR-DILEMMA: En kollega har nylig vært gjennom en skilsmisse og har slitt en del både på jobb og privat. Det er mange som bryr seg på arbeidsplassen, og nå har en annen kollega fått mistanke om at han kanskje også har et alkoholproblem. Hvordan bør kollegaen håndtere dette? Les svaret fra vår HR-ekspert, Mette Reiten i Compendia.
Hei!
En kollega har vært gjennom en opprivende skilsmisse det siste året. Han har vært såpass åpen om situasjonen at jeg vet det har vært vanskelig for ham. Jeg tror han opplever at vi er mange som bryr oss, selv om det også har vært utfordrende, siden problemene til tider har gått ut over arbeidsinnsatsen hans. I det siste har jeg fått mistanke om at han også har et alkoholproblem. Jeg er usikker på om jeg bør si fra til lederen vår. Jeg ønsker ikke å gjøre situasjonen verre for ham, det er jo ikke sikkert at jeg har rett i mistanken min.
Du er engstelig for å skape vanskeligheter for en kollega ved å si fra om mistanken du har. Du er ikke alene om å oppleve en slik situasjon som krevende. En direkte konfrontasjon eller en følelse av å angi eller sladre på noen, vil mange oppleve som ubehagelig.
Overse eller ta det opp?
Situasjonen du er i gir flere valgmuligheter. En mulighet er å forsøke å overbevise seg selv om at det ikke er noe problem, eller om at det i alle fall ikke er ditt problem. Selv når en er ganske sikker på at en kollega har rusproblemer, kan man velge å overse problemet, og la være å si fra om eller gjøre noe med saken. Mange i din situasjon velger et slikt alternativ.
Det begrenser det umiddelbare ubehaget, men spørsmålet er om kollegaen og arbeidsplassen er tjent med et slikt valg. Andre alternativer er å snakke med noen om saken. Et ikke uvanlig valg er å fortelle andre kolleger om mistanken, uten å ta saken opp, verken med den det gjelder eller med andre ansvarlige på arbeidsplassen.
Plikt til å varsle
Det er ikke ditt ansvar å ta den vanskelige samtalen med kollegaen din. Men det kan være ditt ansvar å si fra til andre. Ingen skal være beruset på jobb, og i noen yrker er det direkte fare forbundet med alkoholbruk. Har du en klar mistanke, og rusproblemet utgjør en sikkerhetsrisiko, vil du ha en plikt til å si fra til arbeidsgiver, verneombud eller andre ansvarlige. Det følger av arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstakers medvirkningsplikt, som står i § 2-3.
Arbeidstaker har også en generell plikt til å medvirke til et godt arbeidsmiljø. Hva skjer hvis du ikke sier fra? Vil andre få mistanke om det samme? Vil ryktene begynne å svirre?
AKAN kompetansesenter
Ut fra det du skriver forstår jeg at du har en ekte omtanke for kollegaen din, og at årsaken til at du nøler er at du ikke ønsker å skape flere problemer etter alt han har vært gjennom.
Du har rett i at alkoholproblemer kan skape vansker i jobbsammenheng. Det kan føre til at en arbeidstaker mister jobben. En del virksomheter har et AKAN-arbeid, og kan tilby AKAN-avtale som alternativ til oppsigelse. Med en slik avtale kan en arbeidstaker gis mulighet til å fortsette i arbeidet sitt hvis vedkommende lar seg behandle for rusproblemene sine.
Hva skjer om du ikke sier i fra?
Hvis du tror at det at du sier i fra vil skape problemer, kan det være nyttig at du spør deg hva som kan skje dersom du dropper å si i fra. Vil kollegaen din være i stand til å få kontroll med problemet sitt på egenhånd, eller vil det at du sier fra, kanskje nettopp bidra til at han får den hjelpen han trenger?
Mange er flinke til å skjule misbruket sitt. Når andre merker noe, har problemet ofte allerede vokst seg stort. Venter du med å gjøre noe til du er helt sikker på at mistanken er begrunnet, kan du risikere at kollegaen din utvikler et problem det er vanskeligere å gjøre noe med.
Vil andre kunne få samme mistanke, slik at det oppstår baksnakk og rykter?
Nærmeste leder
Uansett hvilket valg du tar er det viktig at du er nøye med å si fra til rette vedkommende. Nærmeste leder er ofte det mest naturlige. Verneombudet er også et godt alternativ, eventuelt hvis dere har et AKAN-utvalg eller en AKAN-kontakt.
Vær saklig. At du bare har en mistanke må få betydning for måten du tar det opp, enten du velger å snakke med nærmeste leder, verneombud eller AKAN-kontakten. Legg vekt på at det bare er en mistanke du har. Men at du velger å si i fra på et så tidlig tidspunkt, fordi du vet at muligheten for å gjøre noe med et eventuelt alkoholproblem er større når tiltakene settes inn tidlig.
Direkte kontakt
Du forteller at han har vært åpen om det vanskelige rundt skilsmissen. Det kan bety at du kan ha en mulighet til å snakke med kollegaen din om problemet. Det kan være det puffet han trenger for å gjøre noe med saken selv, men det er ikke sikkert. Skam og fornektelse følger ofte et alkoholproblem, spesielt når det har fått utvikle seg.
Mine råd:
- Bestem deg for å gjøre noe.
- Hvis det oppleves naturlig, kan du starte med å snakke med han selv, si at du bryr deg og at du ønsker å være til hjelp og støtte.
- Involvere leder, eventuelt andre ressursperoner som verneombud eller AKAN-kontakt.
- Kontakt gjerne AKAN for råd og veiledning. Veiledningstjenesten der er gratis, og du får veiledning fra rådgivere som har mye erfaring. Se nærmere info på www.akan.no
Så bra at du bryr deg!
Lykke til!
HR-dilemma er levert av Compendia as som leverer verktøy, innhold og rådgivning innen personal, ledelse, HMS og kvalitet. For mer informasjon: www.compendia.no.
Ledernetts HR ekspert:
Mette K. Reiten har over 20 års erfaring i HR-faget. Til daglig jobber hun som leder i avd. for Personal & Ledelse i Compendia.
Har du en utfordring på jobb?
Dersom du er leder, og står ovenfor et vanskelig dilemma som gjelder dine medarbeidere, kan du sende oss spørsmål til e-post karine (at )askmedia.no.
Merk din e-post med Ukens dilemma.
Har du leder eller HR-ansvar? Hold deg faglig oppdatert med Personal og Ledelse
- Last ned enkeltsider eller utgaver av bladet
- Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev
- Prøveles Personal og Ledelse nr. 3/2016 - Helt gratis!