Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Lønnen forsvinner når grensene stenger
Fredag 29. januar stenges grensene for mange arbeidsinnvandrere. Da vil mange stå helt uten inntekt, og risikerer også å miste retten til sykepenger.
Onsdag varslet regjeringen at de innfører de strengeste innreisereglene til Norge siden koronapandemien traff landet i mars 2020.
I utgangspunktet vil kun utlendinger som er bosatt i Norge slippe inn i landet.
– Jeg forstår at dette vil få store konsekvenser for mange mennesker, men dette er nødvendig for å begrense risikoen for importsmitte, sier statsminister Erna Solberg i pressemeldingen fra regjeringen.
Mister retten til lønn
Den mest direkte konsekvensen for mange arbeidstakere som ikke er bosatt i Norge, er at de mister lønnen sin. Arbeidsgivere har ikke plikt til å betale lønn til arbeidstakere som ikke kommer seg på jobb på grunn av stengte grenser, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa.
– Det er i utgangpunktet arbeidstakerens som har ansvar for å komme seg på jobb. Arbeidsgivere har derfor ikke noen plikt til å betale lønn til ansatte som ikke kommer inn i Norge på grunn av stengingen, sier Gauslaa.
De vil heller ikke ha krav på sykepenger, da dette ikke er fravær som skyldes koronasmitte, eller mistanke om slik smitte.
Heller ikke permittering
Ansatte som ikke kommer seg på jobb fordi de ikke kommer inn i landet kan heller ikke permitteres, da dette ikke er fravær som skyldes midlertidig mangel på arbeid.
– Enhver permittering må begrunnes i midlertidig mangel på arbeid, og dermed vil ikke det at den ansatte ikke kommer seg inn i landet være en gyldig grunn til å permittere den ansatte. Dersom arbeidsgivere må stenge ned hele prosjekter fordi de mangler arbeidstakere, vil det stille seg noe annerledes. Da vil ansatte tilknyttet prosjektene kunne permitteres med bakgrunn i mangel på arbeid, enten de måtte befinne seg i Norge eller utlandet, sier Hans Gjermund Gauslaa i Simployer.
Mister retten til sykepenger
En annen uheldig konsekvens for ansatte som ikke kommer seg til Norge på jobb, er at de etter 14 dager vil miste retten til sykepenger.
– Når grensen nå stenges for arbeidsinnvandrere vil for mange innebære at de får et avbrudd i arbeidsforholdet på mer enn 14 dager. Det gjør at de mister retten til sykepenger fra arbeidsgiver. Etter en måned vil de også miste retten til sykepenger fra NAV, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm.
Mulig å benytte ferie
For å hindre at ansatte står helt uten arbeid, og også at de mister retten til sykepenger på sikt, kan det være en mulighet å gi den ansatte ferie.
– Ferie vil ikke gi et brudd på arbeidsforholdet som gjør at de ansatte mister retten til sykepenger, og vil også sikre den ansatte inntekter i perioden de ikke kommer inn i Norge. En annen løsning er naturligvis at utlendinger som allerede er i Norge forlenger sitt opphold, dersom det er mulig, sier Brostrøm i Simployer.
(Simployer)