Slik tilpasser vi oss den nye jobbhverdagen
Korona har endret måten vi jobber på. For deg som arbeidstaker betyr det mer frihet, men også mer ansvar.
For mange i Norge ble koronautbruddet i mars et brått møte med hjemmekontor og digitale møter. Men hva gjør fjernjobbing med oss, og hvordan vil arbeidslivet se ut når det er trygt å dra tilbake på jobb?
Dette var noen av temaene som ble diskutert på ManpowerGroup Forum 10. september. Her er noen tipsene fra ekspertene som deltok under det digitale møtet, om hva du kan gjøre for å tilpasse deg jobbhverdagen når pandemien er over.
Se hele arrangementet i opptak her
Hjemmekontor har kommet for å bli
Den største endringen under korona har vært at folk har jobbet mer hjemmefra. Ifølge en undersøkelse fra rådgivningsselskapet Mellomrom Arkitekturpsykologi hadde bare 8 prosent hatt hjemmekontor før korona, mens 97 prosent jobbet hjemmefra de første ukene og månedene etter at landet stengte ned.
Deltakerne på ManpowerGroup Forum tror det vil bli være vanlig å jobbe mer hjemmefra også etter korona.
– Det vil selvfølgelig avhenge av livssituasjon, men undersøkelser tyder på det vil bli vanlig å jobbe hjemmefra én til to dager i uken, sa Solveig Horn, som er sjef for eiendomsselskapet Entra, i en samtale under arrangementet.
Mer frihet betyr også mer ansvar
Når man ikke lenger kan regne med å se sjefen sin hver dag, stiller det helt andre krav til både deg som ansatt og til ledere.
– I 2020 trenger kunnskapsbedrifter tillitsbasert ledelse. Å gi ansvar og stole på de ansatte er kjempeviktig, sa Tove Selnes, som er direktør for People i Storebrand og som også deltok i samtalen.
Det betyr mindre detaljstyring av ansatte og mer frihet til å forme din egen arbeidshverdag. Men det betyr også at mer ansvar blir lagt på de ansatte.
– Økt tillit betyr også at medarbeidere må bli flinkere til selv å synliggjøre fremdrift i prosjektene. Man snakker ofte om ledelse, men de som jobber i selskapet må gå i seg selv og tenke over hva som er den andre siden av fleksibilitet, sa Sonja Horn i Entra.
Digitale ferdigheter blir viktigere
En annen trend som vil fortsette etter korona, ifølge forumdeltakeren, er digitale møter. Videochat-tjenester som Microsoft Teams har hatt en kjempevekst.
– I løpet av de første månedene fikk vi til en digitalisering som ellers ville tatt flere år. Alle jobber har blitt mer digitale, sa Kimberly Lein-Mathiesen, som er norgessjef i Microsoft.
(Manpower/myNEWSdesk)