Historisk likelønn blant norske ledere
I år er det én bransje der lederarbeid lønnes likt i Norge, sannsynligvis er dette historisk. Barnehagene er i mål, men totalt er lønnsforskjellene mellom kvinnelige og mannlige ledere fremdeles stor, viser ny undersøkelse.
Ill.foto: Jan Tveita.
Det har skjedd lite i utviklingen i likelønn på ledernivå de siste årene, viser Norsk Ledelsesbarometeret 2012.
Undersøkelsen gjennomføres av organisasjonen Lederne blant 2745 norske ledere fra hele landet. Men for første gang er det en bransje som rapporterer om lik lønn mellom kjønnene i lederstillinger; barnehager.
Barnehagene i mål
– Dette er historisk og virkelig viktig. Honnør til både arbeidsgiver og arbeidstaker som har hatt et systematisk forhold til likelønn mellom kvinner og menn. Denne sektoren bør være et forbilde for andre, sier Jan Olav Brekke, forbundsleder i Lederne.
Administrerende direktør i Private Barnehagers Landsforbund, Arild Olsen, forteller at han ikke er overrasket over funnene, men at han synes det er svært gledelig.
– Dette er en bransje der kvinner virkelig har lykkes, så det ville vært veldig trist om ikke det skulle vært likelønn nettopp i denne sektoren. Dette er en yrkesgruppe som tar samfunnsansvar på flere nivåer, det er derfor et paradoks at Stortinget nå skal vedta en lov som gjør at barnehagesektoren reguleres slik at det skal være umulig å tjene penger, sier Olsen.
… ellers ingen utvikling
Ledelsesbarometeret viser også at kvinner i lederstillinger fremdeles tjener langt mindre enn menn. I snitt får en kvinnelig sjef bare 86 kroner per 100-lapp som en mann samme stilling tjener, hvis man ser bort fra olje- og gassektoren – her er forskjellen enda større.
Ser man på tallene fra i fjor var forskjellen et prosentpoeng mindre, hvilket vil si at det har vært en negativ utvikling.
– Det er sagt mange ganger før, men det er rett og slett begredelig at kvinner tjener mindre enn menn når de utfører samme arbeid. Det at barnehagesektoren har fått til likelø nn viser jo det er mulig, for kvinnene der er jo ikke noe annerledes enn kvinner ellers. Dette bør andre bransjer også klare å få til, sier Brekke.
Han synes det er gledelig at offentlig sektor ser ut til å ha tatt et stort steg mot likelønn, og utfordrer det private næringsliv til å følge etter. – I offentlig sektor er lønnsandelen i prosent gått fra 89 til 96 på ett år, dette omfatter mange kvinnelige ledere og er veldig bra. Det er viktig at stat og kommune går foran med et godt eksempel, sier Brekke.
(Pressenytt)