Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Nedbemanning farlig for familielivet
Arbeidstakere som mister jobben som følge av nedbemanning, har høyrere risiko for skilsmisse, bli uføretrydet og oppleve en tidlig død.
- Vår studie viser at når mannen mister jobben, øker sannsynligheten for skilsmisse med 11 prosent. Barn med en far som jobber i en bedrift som legger ned, går i gjennomsnitt ned én karakter i ett fag i ungdomsskolen, sier prosjektleder Mari Rege ved Universitetet i Stavanger til forskning.no.
Undersøkelsen viser ingen skilsmisseeffekt når bare kvinnen mister jobben, og når mor mister jobben, er det ingen tendens til at karakterene blir dårligere.
Les også: Fast jobb fremmer psykisk helse
Blir uføretrygdet
Ansatte i bedrifter som nedbemannet mer enn 60 prosent i perioden mellom 1995 og 2000, hadde 24 prosent større sjanse for å bli uføretrygdet i 2001, i forhold til de som ikke ble rammet av nedbemanning.
- Kan det skyldes at nedbemanning faktisk går på helsa løs, eller fanger vi opp marginale arbeidstakere som allerede sliter med dårlig helse? spør Rege.
Les også: Høyes sykefravær blandt lavt udannede
Høyere risiko for å dø
Sansynligheten for å dø tidlig var 14 prosent høyere hos de som ble rammet av nedbemannet. Forskerne har fulgt til sammen over 400 000 arbeidstakere over en femårsperiode.
- Det kan tenkes at stress i forbindelse med nedbemanning forårsaker høyere blodtrykk og risiko for hjertesykdommer. Det kan også være at depresjoner knyttet til tapt selvfølelse og rolleidentifikasjon fører til at man tar mer risiko og lever mindre sunt. SSBs registerdata gir oss dessverre lite informasjon om helse, sier Rege.
Les også: Arbeidstid på helsa løs
Nedslående resultater
Gjennom prosjektet, «Understanding the link between layoffs and disability pension participation», har prosjektleder Mari Rege og Kjetil Telle i Statistisk sentralbyrå (SSB) sammenliknet alle som ble berørt av store nedbemanninger i perioden 1995 til 2000. Prosjektet er finansiert av Forskningsrådet og skal avsluttes i desember.
- Resultatene er ganske nedslående, og veldig oppsiktsvekkende. Det er ingen tvil om at nedbemanning kan være svært belastende, ikke bare for dem som opplever å miste jobben, men også for familiene deres. Også barna blir rammet, blant annet gjennom dårligere skolekarakterer, ifølge økonomiprofessor Mari Rege.
Les hele saken på forskning.no
I Personal og Ledelse nr 7/2008kan du lese om nedbemanning og hvilke krav som bør stilles i en slik prosess. Bestill bladet i elektronisk utgave på Buy and Read.
"