BIStudenter.jpg

Frustrerernde jobbjakt

Finanskrisen har ikke bare skremt finansfolk og analytikere. Dagens tøffe jobbmarked gjør årets avgangsstudenter ved BI både frustrert og engasjert. 

Publisert

Fra venstre: Kathrine Haugen, Tinje Evjen Fåne og Louise J. Helliksen.

De er unge, kunnskapsrike og supermotivert. Årets avgangselever ved BI har kastet seg inn i kampen om de attraktive jobbene. Mangel på relevant arbeidserfaring har gjort konkurransen knallhard.

Ingen toppjobb i sikte

Eksamen i Change Management ved BI i Nydalen er akkurat levert. Louise J. Helliksen (24) møter sine to studentvenninner Tine Evjen Fåne (28) og Kathrine Haugen (24) i kantinen på BI før ferden går videre.

Praten peiler inn på det usikre arbeidsmarkedet, nedbemanninger og stigende arbeidsledighet. Temaet engasjerer åpenbart. De dager da studentene gikk rett fra skolebenken og inn i toppstillinger er over, i hvert fall for denne gang skal vi tro jentene.

Les også: Stadig flere deltidsledige

Mangler praktisk erfaringen

Studentene er sugne på å vise hva de duger til. Gjennom fem år ved skolebenken har de hatt cases, deltatt på konferanser og reist på seminarer for å forstå HR-faget bedre.

- Ja, vi har høy kompetanse og er muligens mer utdannet enn de som ble ansatt for noen år siden. Men vi mangler den praktiske arbeidserfaringen som kreves og har sånn sett ikke fått vist hva vi er gode på ennå. Hvordan skal vi det når de fleste stillingene har så høye krav? spør jentene. Men de sutrer ikke.

- På en måte er det bra det som skjer i arbeidslivet akkurat nå. Det krever blant annet at vi må yte litt mer for å komme oss dit vi vil, sier Kathrine.

Les også: Slike medarbeidere vil vi ha

Næringslivet strammer inn

- En av utfordringene vi møter på er at bedrifter som tidligere satset på vår kompetanse nå strammer inn. Men det er slik at jo tøffere tider det blir, desto større blir utfordringene i forhold til å løse problemene rundt den menneskelige kapitalen, forklarer jentene.

" Morten Tyssedal er student og leder for BI`s karrieredager som er strammet inn fra to til en dag.- Hvert år blir det satt av et visst antall dager til bedriftspresentasjoner. Her har vi merket en nedgang fra bedrifter som ønsker å delta. Begrunnelsene er ofte rekrutteringssituasjonen bedriften står i, og de kostnadene som er forbundet med å delta på slike arrangementer, sier Tyssedal.

Les også: Knallstart på karrieren

250.000 er uaktuelt

" Hvilke lønnsforventninger har dere?- Jeg gikk fra en stilling med en lønn på 400.000 inkludert goder før jeg tok masterutdanningen. Vi vil gjerne ha noe igjen for utdanningen, og det bør være mulighet for en økning etter hvert, forklarer Louise.

De tre studentene sitter blant annet igjen med rundt 200.000 ekstra i studielån som følge av utdanningen.

- Jeg har jobbet frivillig i Røde Kors og vet at det ikke er topplønninger der. Men man må ha en grei lønn. Jeg hadde nok ikke ventet mer en 350.000 pluss. Inngår en del reising i jobben kompenserer det litt for lønn, sier Tine.

- Hvis noen tilbyr 250.000 er det helt uaktuelt, da går det ikke rundt, konstaterer de.

Les også: Råd for den ubehagelige lønnssamtalen

Forventer ingen lederjobb

- Mange av de tidligere avgangselevene har startet i rekrutteringsbyrå, konsulentbyrå, eller i en HR avdeling for å få seg jobberfaring, sier Kathrine.

Selv om drømmejobben er å jobbe i et team som arbeider med utvikling av organisasjonen, innser jentene at de ikke vil få en HR-sjef stilling med det første.

- Nei, sett oss ikke inn i en lederstilling, men bruk oss til det vi er gode på.

" En ting er de tre studentene enig om, uansett arbeidserfaring eller ikke.- Det gjelder å være på hugget og i hvert fall ikke gi opp. Et godt vitnemål kan alltids imponere, men uten jobberfaring får du i hvert fall ingen gratisbillett inn i en bedrift.

Louise har allerede en plan B hvis drømmejobben ikke dukker opp.- Jeg har snust på en doktorgrad, i tilfelle, avslutter hun smilende.

Les mer i Personal og Ledelse nr. 04/09. Får du ikke bladet i posten kan du trykke her.

"
Powered by Labrador CMS