Stabil ledighet
I løpet av juni gikk ledigheten ned med 100 personer, justert for normale sesongvariasjoner. 65 500 personer er nå registrert som helt ledige hos NAV. Det er 9 prosent færre enn for ett år siden.
Joakim Lystad i NAV sier at tallene viser at etterspørselen etter arbeidskraft er litt lavere nå enn den var for noen måneder siden.
- At ledigheten holdt seg stabil i juni henger sammen med at det var flere personer på arbeidsmarkedstiltak enn det som er vanlig, sier Arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.
I juni var 2,5 prosent av arbeidsstyrken registrert som helt arbeidsledige hos NAV.
Ledige jobber
Antall ledige stillinger er nå på om lag samme nivå som for ett år siden, men det er store variasjoner i etterspørselen mellom ulike yrkesgrupper.
- Det er nå høyere etterspørsel etter arbeidskraft i privat sektor, mens etterspørselen i offentlig sektor har gått noe ned det siste året, sier Lystad.
Størst økning i etterspørselen etter arbeidskraft er det innen ingeniør- og ikt-fag og bygge- og anleggsyrker, hvor det ble lyst ut henholdsvis 35 og 23 prosent flere stillinger nå sammenlignet med i fjor.
Innen butikk- og salgsarbeid har det blitt 16 prosent færre stillinger og innen barne- og ungdomsarbeid 13 prosent færre.
Ingeniører og ikt-personell
Det siste året har ledigheten falt mest for ingeniører og ikt-yrker og industriarbeid, hvor det har blitt 20 og 19 prosent færre ledige enn det var for ett år siden.
Ledigheten har økt mest innen helse-, pleie- og omsorgsyrker med 10 prosent og barne- og ungdomsarbeid med 9 prosent. Innen helse-, pleie- og omsorgsyrker er imidlertid ledighetsnivået fortsatt svært lavt med 1,2 prosent arbeidsledige.
Lavest ledighet er det innen undervisning med 1,0 prosent arbeidsledige og innen lederyrker og ingeniør- og ikt-fag, begge med 1,1 prosent. Høyest ledighet er det innen bygge- og anleggsyrker med 3,7 prosent, industriarbeid med 3,6 prosent og reiseliv og transport med 3,6 prosent.
Færre ledige menn
Ved utgangen av juni var det 14 prosent færre ledige menn på samme tid i fjor. Ledigheten har falt mest for menn i aldersgruppene 20-29 år og 60 år og oppover. Innenfor begge disse to gruppene er det nå 17 prosent færre ledige enn det var for ett år siden.
Blant kvinner er antallet ledige uforandret. Dette henger sammen med at ledigheten har økt noe innen kvinnedominerte yrker i offentlig sektor, mens det motsatte har vært tilfelle i store deler av privat sektor.
Lav ledighet på Vestlandet
I 14 av 19 fylker er det nå klart færre ledige enn det var for ett år siden. Ledigheten har falt mest i Sogn og Fjordane med 21 prosent, etterfulgt av Oslo med 16 prosent. Fem fylker har kun hatt små endringer i ledighetsnivået det siste året.
Det er lavest arbeidsledighet i Sogn og Fjordane og Rogaland, med henholdsvis 1,7 og 1,9 prosent arbeidsledige, mens Telemark og Østfold har det høyeste ledighetsnivået, begge med 3,2 prosent.