Nattevakt-sykehus

Lav bemanning gir mer overtid

9 av 10 nordmenn jobber overtid og pliktfølelsen er viktigste årsak til vår overtidsjobbing. Unntaket er helsepersonell, der oppgis lav bemanning som viktigste årsak til lange arbeidsdager.

Publisert

Dette er blant hovedkonklusjonene fra den årlige overtidsundersøkelsen blant norske arbeidstakere, utført for bemanningsselskapet Xtra personell.Pliktfølelse og lav bemanning er de viktigste årsakene til overtidsarbeid i Norge. Verken frykt for å miste jobben eller press fra arbeidsgiver oppgis som viktige årsaker til overtidsjobben.

Lite press – Dette viser at norske arbeidstakere generelt har høy integritet og ønsker å gjøre en god jobb. Det er viktig for oss å løse oppgaver i henhold til arbeidsgivers forventninger. Samtidig viser denne undersøkelsen av vi har et trygt og godt regulert arbeidsliv i Norge ved at arbeidstakerne ikke føler seg presset til overtidsjobbing, eller er redd for å miste jobben hvis man ikke stiller opp med litt ekstra innsats for arbeidsgiver når dette er påkrevet, sier administrerende direktør Hanne Zimmermann i Xtra personell Norge.Årsakene til overtidsjobbingen fortoner seg likevel ulikt i forskjellige bransjer. I helsesektoren er det primært bemanningssituasjonen som er utslagsgivende for overtid.

Lav bemanning – Tallene illustrerer at det er strukturelle utfordringer i helsesektoren, både knyttet til overtidsbruk og til bemanning. Når mediene forteller om leger som jobber over 100 timer i uken vitner det om en helt ekstraordinær situasjon. Økt bruk av innleid personell mener vi vil avhjelpe på overtidsbruken i helsesektoren. Mindre overtid vil trolig også bidra til å få ned sykefraværet i denne sektoren, sier administrerende direktør Per Christian Johansen i Xtra Care.Xtra Care gjennomførte en undersøkelse i 2011 som viste at 1 av 3 helsepersonell har jobbet over 54 timer per uke det siste året, og at nesten 1 av 3 helsepersonell har jobbet har jobbet doblet vakter i løpet av det siste året.

Høy pliktfølelse I andre bransjer er det pliktfølelsen hos de ansatte som først og fremst gjør at de stiller opp for sin arbeidsgiver. Bransjen som i størst grad jobber overtid av plikt er barnehage- og undervisningssektoren. - I denne sektoren antar vi at mye av det respondentene definerer som overtidsarbeid er knyttet til oppfølging av barn og foreldre utenom vanlig arbeidstid, og således forståelig at man dette er pliktstyrt mer enn noe annet, sier Zimmermann.For de med lavest inntekt er det, ikke så overraskende, ønsket om høyere inntjening som oppgis som viktigste årsak til overtidsjobbing.

(pressemelding)

Powered by Labrador CMS