Opptur i bemanningsbransjen
I tredje kvartal ble det solgt mer enn 10 millioner timer i bemanningsbransjen, viser statistikk som NHO Service offentliggjør i dag. - Utviklingen er bedre enn forventet, sier fagsjef i NHO Service Even Hagelien.
Fagsjef i NHO Service, Even Hagelien.
- Vi er nå tilbake på et volum som nærmer seg nivåene bransjen hadde før finanskrisen, sier han i en melding.
Større vekst i Europa
I første halvår var veksten i bemanningsbransjen større i resten av Europa enn i Norge.
I andre kvartal hadde for eksempel bransjen i Sverige en vekst på 31 prosent i forhold til i fjor, mens vi her i landet bare hadde en økning på 5 prosent.
- Dette hadde nok sammenheng med at man i de fleste andre europeiske land har andre rammevilkår for bemanningsbransjen enn i Norge, sier Hagelien.
Mens usikkerhet i Norge førte til at mange vegret seg for å oppbemanne, valgte flere i Sverige å hente inn personell fra bemanningsbransjen for å få hjulene i gang igjen. De norske begrensninger gjorde at denne typen innleie ikke var mulig her til lands.
En reell vekst i bransjen
- En vekst på 16,5 prosent siden i fjor og nesten 10 prosent siden andre kvartal viser at det ikke lenger er tale om stabilisering på et lavt nivå, men at det faktisk er reell vekst, sier Hagelien.
Veksten er positiv i hele landet. Men i Øst- og Midt-Norge er veksten på nesten 20 prosen i forhold til i fjor. Nord-Norge derimot, trekker gjennomsnittet litt ned med en vekst på bare 2,5 prosent.
Konjunkturindikator
- Den utviklingen vi nå ser i bransjen indikerer tryggere stillinger og lavere arbeidsledighet. Det har vært ført statistikk over solgte timer i bemanningsbransjen siden 1996, og tallene viser at bransjen er tett knyttet opp mot andre konjunkturindikatorer.
Øker etterspørselen etter bemanningsbedriftenes tjenester går samtidig arbeidsledigheten ned.
Høyest vekst i utdanningssektoren
Det er grunn til å merke seg en markant vekst innen oppvekst og utdanning med hele 41 prosent. Industri og produksjon har en økning på 29 prosent, lager logistikk og transport ligger på 27 prosent mens kundesenter/callsenter har en vekst på 24 prosent.
Lager, logistikk og transport
Omregnet til heltidsstillinger utgjorde dette området neste 4000 stillinger i denne perioden.
Dette utgjorde ca 16 prosent av bransjens totale volum målt etter solgte timer. Andre store yrkesområder var kontor og administrasjon, og bygg og anlegg, som begge dekket ca. 14 prosent av bransjen. Helse og omsorg, og industri og produksjon som var jevnstore med ca 10 prosent vekst.
Det største området i tredje kvartal målt etter omsetning var bygg og anlegg, med en omsetning på nærmere 400 millioner kroner.
Flere byttet jobb
Finanskrisen førte til at mange satt på gjerdet og ventet til krisen var over før man begynte å vurdere jobbskifte.
- Man anså det som risikobetont å skifte jobb i en krise. Ganske tidlig etter at utviklingen i næringslivet stabiliserte seg var det mange som gjorde alvor om å skifte arbeidsplass, sier Hagelien.
Dette genererte ganske stor aktivitet på rekrutteringsfronten – uten at det genererte tilsvarende flere stillinger.
- Den bølgen er nå over, og vi er dermed tilbake til et mer ordinært marked. Dette innebærer en viss stabilisering. At det skjer en nedgang i tredje kvartal er imidlertid også normalt. Få jobbintervjuer skjer i juli og august, sier Hagelien.
Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Enkeltutgaver av Personal og Ledelse kan du kjøpeher.
"