Snakk om sikkerhet - opplev færre ulykker
Sikkerheten bedres og det blir færre ulykker på byggeplasser, i industrien og godstransportbransjen, hvis ledelsen snakker direkte med medarbeiderne om sikkerheten i det daglige. Det er hovedkonklusjonen i en dansk rapport.
Forskningsprojektet FAIS er utført av Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Arbejdsmedicinsk Klinik Herning.
Mellomleder viktig for sikkerheten på arbeidsplassen
Det er ofte forskjell på den overordnede sikkerhetspolitikken i en virksomhet og den faktiske prioriteringen av sikkerhet i arbeidet.
Forskjellen henger sammen med at den daglige samtalen mellom ledere og medarbeidere på f.eks. en byggeplass kun i få tilfeller dreier seg om sikkerhet.
Det medfører at sikkerhet blir lavt prioritert i praksis, selv om sikkerhet er høyt prioritert i virksomhetens politikk.
Mellomledere spiller derfor en viktig rolle for å sette sikkerhet på dagsorden i det daglige arbeidet, for dermed å få oversatt ord til handling.
Les også: Tegneserie styrker det skadeforebyggende arbeidet
Kun én av ti samtaler handler om sikkerhet
I omkring ni av ti kontakter mellom ledelse og medarbeidere på en byggeplass dreier kommunikasjonen seg utelukkende om virksomhetens produksjon.
Kun i én av ti kontakter er medarbeidernes sikkerhet et tema, selv om sikkerhet er relativt høyt prioritert i de virksomhetene som deltok i undersøkelsen.
Les også: Nasjonalt skaderegister
" Tre farlige bransjer er blitt undersøkt
I FAIS-prosjektet valgte forskerne seks virksomheter med ialt tolv arbeidsplasser i tre bransjer, som i følge det danske Arbejdstilsynet alle har relativt mange arbeidsulykker. De tre bransjene er:
Bygg og anlegg: Medarbeiderne arbeider på midlertidige arbeidsplasser, der risikosituasjonen ofte endrer seg.
Godstransport: Medarbeiderne arbeider alene på skiftende arbeidssteder og står ofte overfor nye risikosituasjoner.
Industri: Medarbeiderne arbeider relativt fast på samme arbeidsplass og står overfor de samme risikosituasjonene hver dag.
FAIS-prosjektet omfattet ialt tolv arbeidsplasser: syv byggeplasser, fire i godstransport og en industrivirksomhet.
Samlede resultater for de tre bransjene
Hovedfunnet er at økt sikkerhetskommunikasjon mellom ledere og medarbeidere er et effektivt virkemiddel hvis man vil forbedre sikkerheten på arbeidsplassene.
Det viste seg å være hyppigere kontakt mellom ledelse og medarbeidere i bygg og anlegg samt i industri, enn i godstransport.
Resultater spesielt for bygg og anlegg
Det er mulig å øke kommunikasjonen om sikkerhet mellem ledere og medarbeidere uten at det samtidig tar vekk fokus fra produksjon og kvalitet.
Resultater spesielt for godstransport
Sjåfører i denne bransjen har i stor grad en kontaktflate som går på tvers av transportvirksomhetene.
Det setter transportvirksomhetene litt ut av spill med tanke på service og sikkerhet. Det gjør også at nyansatte sjåfører, uten et nettverk, havner i en vanskelig situasjon.
For å kunne øke kommunikasjonen om sikkerhet, må det utvikles nye former for kontakt mellom sjåfører og kjøreledelse.
Resultater spesielt for Industri
I industri er sikkerhetsorganisasjonen i stand til å påvirke hyppigheten av kontakt mellom ledere og medarbeidere. Dette forbedret sikkerheten og reduserte forekomsten av arbeidsulykker.
Forebygge alvorlige arbeidsulykker - FAIS
FAIS står for "forebyggelse av alvorlige arbeidsulykker gjennom intervensjon i sikkerhet og sikkerhetskultur". FAIS omfatter i alt fem delprosjekter – hvorav to doktorgradsprosjekter – i bransjene bygg og anlegg, godstransport og industri.
Kilde: Arbejdsmiljoforskning.dk
Andre nettsteder: Skadeforebyggende forum
"