Arbeidsglede 2

Trives på jobb tross finanskrise

Ifølge European Employee Index har nordmenn beholdt arbeidsgleden gjennom finanskrisen. Men arbeidsgleden varierer i forhold til de ulike tiltakene som er iverksatt.

Publisert

Ill.foto: Colourbox

European Employee Index (EEI) har for tiende år på rad målt tilstanden på 22 arbeidsmarkeder verden over. Undersøkelsen måler sju faktorer: Motivasjon, arbeidsglede, tilfredshet, lojalitet, engasjement og troskap.

I tillegg til å måle disse innsatsfaktorene, beregnes også hvilken betydning de enkelte faktorene har for arbeidsgleden.

Nordmenn lite påvirket av krisen

25 000 medarbeidere har svart på undersøkelsen, av disse er 5 000 norske. I år har det knyttet seg særlig interesse til hvordan finanskrisen har innvirket på medarbeidertilfredsheten. Overraskende nok konkluderer rapporten med at nordiske arbeidstakere er relativt upåvirkede av krisen.

Les også: For tidlig å avblåse finanskrisen

Dansker og nordmenn er mest glad

Arbeidsgleden har faktisk steget det siste året. Nordmenn ligger på verdenstoppen i arbeidsglede ifølge EEI. Bare danskene har høyere arbeidsglede enn oss. EEI gjennomføres i samarbeid med det danske analyseselskapet Ennova. HR Norge er norsk samarbeidspartner.

"

Leder i HR Norge Even Bolstad.

– Man må huske på at arbeidsglede er sammensatt av to elementer; motivasjon og trivsel. Motivasjonen er litt høyere i offentlig enn privat sektor, men trivselen er høyere i privat. Jeg tror de tidene vi er inne i nå er en grei påminning til mange om at det er godt å ha en jobb i det hele tatt og at den jobben man har faktisk har store kvaliteter.

- I tillegg er det nok slik at det i seg selv å bli utsatt for en trussel virker samlende og skaper internt trykk, felles retning og samhold. Og når det likevel ikke går så galt som man fryktet, henter man det positive ut av trusselen uten å bli trykket ned av det negative, sier Even Bolstad i HR Norge.

Les også: Sure og umotiverte - men likevel nyttige

Mer utrygghet under finanskrisen

Selv om arbeisgleden er høy opplever mange mindre jobbtrygghet enn tidligere. Nye arbeidsgivere ikke står i køhvis de mister jobben. Ifølge rapporten har hver fjerde norske medarbeider i løpet av det siste halvåret opplevd oppsigelser, store innsparinger, lønnsstopp, større organisasjonsendringer eller endringer i toppledelsen på arbeidsplassen.

Likevel har ikke nordmenn blitt mindre fornøyde med jobbene sine. Men det er bransjeforskjeller.

Ansatte i privat sektor har i langt større grad blitt rammet av at arbeidsgivere har kuttet kostnader og nedbemannet. Generelt har det bare skjedd en svak nedgang i opplevd trygghet, også i privat sektor.

I offentlig sektor, spesielt på statlige arbeidsplasser, har det til og med vært en stigning i de ansattes opplevelse av trygghet i jobben.

Den generelle tendensen blant norske medarbeiderei privat sektor er at man har blitt mer tilfreds med det man har, fordi man ikke vet hva man får, heter det i rapporten.

Les også: Finanskrise endrer ingenting

Oppsigelser oppleves som tillitsbrudd

Noe av det som slår sterkest negativt ut på medarbeidernes tilfredshet med arbeidsplassen er oppsigelser. Mye tyder på at mange nordmenn opplever oppsigelser som et tillitsbrudd, og opplevelsen av trygghet og lojalitet synker markant.

Les også: Dumper udyktige ansatte

Godtar sparetiltak

Medarbeiderne aksepterer i større grad at ledelsen er nødt til å gjøre større innsparinger. Dette er det tiltaket som har minst negativ effekt på de gjenværende medarbeiderne. Men også innsparinger har sin pris, i form av blant annet lavere tillit og troverdighet til ledelsen. Medarbeiderne blir også mindre positive i sin omtale av virksomheten til andre.

Lønnskutt mest netativt

Aller mest negativt er lønnskutt, men i Norge er det svært få bedrifter som har valgt lønnskutt som sparetiltak. Tiltakene må begrunnes. Et viktig råd i rapporten er at når bedriften iverksetter tiltak som oppsigelser eller andre større inngrep, kan dette gå på bekostning av motivasjon og engasjement.

Derfor er det viktig at ledelsen gjør en stor innsats for å begrunne inngrepene, og at de forsøker å få støtte blant medarbeidernepå tross av de dårlige nyhetene.

Artikkel fra Personal og Ledelse nr 5/2009. Får du ikke bladet i posten kan du kjøpe enkeltutgaver her, eller abonnere ved å trykke her.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS