Sørg for at de har en ergonomisk best mulig arbeidsplass, med for eksempel regulerbar arbeidsstol, god belysning og stor nok og regulerbar dataskjerm, er oppfordringen fra Arbeidstilsynet. Du som leder må følge opp dine ansatte også på dette punktet.

Noen gode råd til deg med ansatte på hjemmekontor

Har du ansvar for å følge opp ansatte som nå har jobbet en god stund på hjemmekontor? Vi har funnet noen gode råd hos Arbeidstilsynet.

Først og fremst: Hold kontakten med dine ansatte og spør hva de trenger i arbeidshverdagen. Det er blant Arbeidstilsynets viktigste råd til arbeidsgivere som har ansatte på hjemmekontor.

Regelverk om hjemmekontor

  • Hjemmekontor er ofte del av en fleksibel arbeidstidsordning, der hjemmekontoret er et supplement til det vanlige arbeidsstedet. Hjemmekontor på grunn av koronaviruset kan trekke ut, likevel er det tenkt å være en midlertidig løsning i de fleste tilfeller, siden det skyldes en akutt situasjon.
  • Det finnes en egen forskrift om arbeid i arbeidstakers hjem, som gjør unntak fra en rekke bestemmelser i arbeidsmiljøloven, men den gjelder ikke for hjemmearbeid som er kortvarig eller tilfeldig. Derfor gjelder altså ikke denne forskriften for de aller fleste hjemmekontor som skyldes koronasituasjonen.
  • Arbeidsmiljøregelverket gjelder som ellers for midlertidig hjemmekontor som følge av koronaviruset.

(Arbeidstilsynet)

– I denne spesielle situasjonen, som kan vare en stund, oppfordrer vi arbeidsgivere og ansatte om å jobbe sammen for å finne gode, midlertidige løsninger, sier direktør for Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.

Seks råd til arbeidsgivere med ansatte på midlertidig hjemmekontor:

  • Hold kontakt med arbeidstakerne og snakk med dem jevnlig. Spør hva de trenger i arbeidshverdagen.
  • Finn og avtal digitale løsninger som lar arbeidstakerne holde god kontakt med hverandre. Eksempler på digitale kanaler for video er Skype, Teams og FaceTime.
  • Innfør eller bruk både formelle og uformelle digitale møteflater. Ta gjerne kaffen med kollegene digitalt!
  • Sørg for at de har en ergonomisk best mulig arbeidsplass, med for eksempel regulerbar arbeidsstol, god belysning og stor nok og regulerbar dataskjerm. Se sjekkliste for arbeid ved dataskjerm. I de tilfeller den enkelte arbeidsplass kanskje ikke er optimalt tilpasset, kan organisatoriske tiltak være med på å avhjelpe situasjonen. Dette kan for eksempel være variasjon i arbeidsstilling, tiltak for fysisk aktivitet, hyppigere pauser o.l.
  • Oppfordre de ansatte til å ta pauser og til å variere arbeidsstillingen, for eksempel ved å variere bruk av arbeidsbord og stoler.
  • Vurder om fleksibel arbeidstid kan hjelpe på utfordringene med stengte skoler og barnehager.

Forsvarlig arbeidsmiljø – også på hjemmekontoret

Arbeidsmiljøloven gjelder også for midlertidig hjemmekontor som følge av koronaviruset.

Trude Vollheim.

– Det er viktig at arbeidsgiver følger opp sine ansatte, også når de jobber hjemmefra. Da kan man sammen finne gode løsninger, slik at kravet til forsvarlig arbeidsmiljø ivaretas samtidig som det tilpasses de mulighetene man har, både fra arbeidsgivers side og hjemme hos den ansatte, sier Vollheim.

– Det er mange som er bekymret over at hverdagen er annerledes, både privat og på jobb. Da er det ekstra viktig at vi ser hverandre og er til stede for hverandre, sier Vollheim. – Det er også viktig å sette grenser for når vi jobber og når vi har fri. Hvis ikke så er det lett at arbeidsdagen og fritiden konstant glir inn i hverandre.

(Arbeidstilsynet/NTB Kommunikasjon)

Powered by Labrador CMS