Varsler konkursbølge etter korona
Støttepakker har reddet bedrifter verden over. Nå kommer regningen. – Vi forventer en global konkursbølge på 26 prosent. Også her i Norge får vi en bølge i høst, sier adm. direktør Morten Nordvold i Atradius.
Korona-pandemien har svekket verdenshandelen. Globalt har BNP falt i 2020. Det har også antall konkurser. Nedgangen er på 14 prosent. Det skyldes statlige støttepakker og finansgrep som er gjort i land etter land.
Sterkest motbakke får bedrifter i Australia, Frankrike, Singapore og Østerrike. Det er disse landene som har hatt den kraftigste beskyttelsen mot konkurser gjennom 2020, viser en fersk analyse fra Atradius.
Atradius er et av verdens største kredittforsikringsselskaper og sitter på finansiell informasjon om 240 millioner virksomheter verden over. Det gir en unik innsikt for å gi et globalt bilde, men også for å dykke ned i tallene for hvert enkelt land.
19 prosent opp i Norge
Den ferske analyse fra Atradius viser høy risiko også i Norge. Her er anslaget en vekst i antall konkurser på 19 prosent. Det er kraftig opp fra 2020. I fjor falt antall konkursåpninger i Norge med 11 prosent.
Andre europeiske land har en kraftigere motbakke i vente. I Frankrike er prognosen en vekst i antall konkurser på 80 prosent, mens veksten i Tyskland, som er en av Europas sterkeste økonomiske motorer, anslås til 20 prosent, omtrent som i Norge.
Økonomisk opptur
– Vi tror på økonomisk opptur i verdenshandelen i år. Vår analyse viser en oppgang i BNP på seks prosent. Det er en sterk snuoperasjon etter nedgangen på 3,7 prosent i 2020, sier Nordvold.
Oppturen har ennå ikke startet.
– Den kommer som resultatet av vaksineprogrammene. Global vekst er ikke særlig synlig så langt, men med vaksinering og større gjenåpning kommer økonomien tilbake, sier Nordvold.
Opptur vil altså komme samtidig med konkursbølgen.
– Vi forventer at skattemessige tiltak og beskyttelser mot konkurser gradvis vil avta og forsvinne helt i løpet av 2021. Det vil henge sammen med gjenåpning som er resultat av vaksinering.
(Atradius/myNEWSdesk)