Kontorarbeidsplassen forsvinner ikke
Også fremtidens digitaliserte arbeidsliv har behov for det tradisjonelle kontoret som en arena for møter og kreativitet skriver HMS magasinet.
Slik lyder konklusjonen i en rapport der rundt 1000 svenske kontoransatte har fått si sin mening om fremtidens arbeidsplasser, skriver arbeidslivsmagasinet prevent.se.
Det er det internasjonale konsulent- og analyseselskapet Kairos Future som har forsøkt å finne svaret på hvordan morgendagens arbeidsplass vil se ut. Spørsmålet ble stilt til kontoransatte over hele Sverige. En hovedkonklusjon i rapporten er at kontoret og det fysiske skrivbordet ikke er på vei ut.
Teknisk sett overflødig
– Rent teknisk trenger vi ikke kontoret lenger. Produksjon kan skje hvor som helst. Men for å få ideer om hva vi skal produsere, for å bli innovative og kreative, må vi møtes, sa Ulf Boman på Kairos Future da han presenterte rapporten Framtidens digitaliserade arbete och kontor.
Aktivitetsbaserte kontorer
Selv om det skrives og snakkes mye om det aktivitetsbaserte kontoret der de ansatte ikke har egne plasser, men velger plass ut fra arbeidsoppgaver, var det bare fire prosent av de som deltok i undersøkelsen som satt på et slikt kontor. Fremdeles er kontorlandskapet vanligste arbeidsplass– sammen med cellekontoret. Men av de bedriftene som planlegger å endre på kontoret, er det mange som tenker på et aktivitetsbaserte kontorer.
Krever grundig forarbeid
Boman poengterer betydningen av å gjøre et grundig forarbeid før man begynner å tenke på utformingen av kontoret. Det er viktig å tenke på hvordan man vil jobbe framover. For å lykkes, må medarbeiderne involveres og delta i hele prosessen.
– Alla kan skaffe seg et pent kontor, men det blir ikke bra dersom man ikke forstår at man også må forandre arbeidsmetodene. Ny teknikk og design alene gjør ikke en organisasjon moderne. Det gir bare store innkjøpskostnader.
"Kreeffektivitet"
I rapporten tar konsulentselskapet i bruk begrepet kreffektivitet - en arbeidsplass som er kreativ, effektiv og engasjerende. En slik arbeidsplass krever gode digitale verktøy og arbeidsmetoder, et miljø som fremmer kreativitet, og ledere som satser på utvikling, ifølge rapportforfatterne.
– Den tid der lederne peker med hele hånden er forbi. Det fungerer ikke i den komplekse problemløsningens tid. Lederens rolle er ikke å kontrollere, men å sørge for en åpen kommunikasjon og at ansatte med spesialkompetanse får slippe til.
Har du leder eller HR-ansvar? Hold deg faglig oppdatert med Personal og Ledelse