Ikke sett fyr på hjemmekontoret
Fyrer du litt ekstra på hjemmekontoret nå i kulda? Ikke gå i denne brannfella.
- Kaster du asken i søpla eller støvsuger rundt ildstedet? Det må du slutte med, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.
- Aske fra peis er årsak til branntilløp og nedbrente boliger hvert eneste år. Det er effektivt og koselig å fyre i ovnen på vinterstid, men det krever at du vet hva du skal gjøre med det som blir til overs, sier han.
Brannfare i lang tid
- For å være sikker vil jeg anbefale å la asken ligge i tre-fire dager i et område hvor det ikke er fare for brann, sier branneksperten.
Det kan nemlig være varme eller glør i gammel aske i flere dager etter du koste deg med fyr i peisen. Kullbiter inneholder glør og temperaturen kan stige igjen med god tilgang til oksygen. Ulmende glør holder en temperatur på rundt 500 grader, sier Øren i Frende.
- Håndterer du asken feil, kan det være en betydelig brannrisiko. Varme, brennbart materiale og oksygen er det som skal til at det tar fyr, sier han.
Det er heller ikke spesielt lurt å sette bålrestene utenfor.
- Aske og mindre fragmenter med trevirke kan da bli liggende og gløde. Sammen med trekk eller vind utendørs kan det fort bli til åpne flammer, sier branneksperten.
Skaff deg en sinkbøtte
- Hvis du skal fjerne asken fra ildstedet før det er helt kaldt må du oppbevare det brannsikkert. Det beste alternativet er å bruke en sinkbøtte. Ikke bruk plastposer eller plastbøtter, sier Øren i Frende.
Når du så skal kvitte deg med kald aske skal den kastes i restavfallet.
TIPS: Slik skal du behandle aske og glør
- Kjøp en sinkbøtte eller annet brannsikkert spann med lokk der du kan oppbevare asken i noen dager, til det er helt avkjølt
- Oppbevar spannet utendørs
- Ikke bruk vanlig støvsuger til å gjøre rent i ildstedet
- Hvis du skal bruke støvsuger, kjøp inn spesialutstyr med metallbøtte som kan kobles på for å unngå brann
- All aske skal sorteres som restavfall, og ikke blandes med matavfallet
(Frende Forsikring/NTB Kommunikasjon)