Da Jonas startet i Elkjøp, var det som Synne. I dag er han glad for at han kan være seg selv.

- Her kan jeg være meg

Da Jonas Hungnes (24) ble ansatt ved Elkjøps kundesenter på Lørenskog var det som Synne. – Å fortelle kollegaer at jeg nå er Jonas har gått over all forventning. Det har vært et drømmescenario, sier Jonas som jobber som coach.

«Jeg har en litt stor kunngjøring å komme med i dag.

Dette er kanskje noe av det skumleste jeg har gjort, men samtidig noe jeg har gledet meg i laaang tid til å fortelle.

Jeg er i en forvandling, der jeg nå går fra å være Synne, til Jonas. Det vil da si at jeg ikke lenger "definerer" meg som jente, og ønsker heller ikke at dere skal gjøre det.

Dette er noe jeg har visst i lang tid, men å komme ut med sånne ting er supervanskelig og krevende, og jeg har derfor måttet ta meg tid til å forberede meg godt på dette. Som dere da sikkert skjønner er jeg klar for å ta denne forvandlingen ut til dere også».

Slik begynte Jonas et innlegg han høsten 2021 publiserte på både Workplace og Facebook.

- Det er noe av det skumleste jeg har gjort, forteller Jonas som ikke turte kikke på kommentarene før neste dag. Før han publiserte det hadde han fortalte det face-to-face til nære og kjære, så til sjefen sin, deretter til coachteamet på kundesenteret på Lørenskog.

- Til sjefen min sa jeg det en dag han og jeg hadde møte. Det bare ploppet ut av meg, helt uplanlagt, og det er jeg veldig glad for, jeg vet ikke om jeg hadde turt å si det ellers.

- Hvordan sa du det?

- «Jeg er ikke Synne lenger. Jeg er Jonas». Han tok det superfint, og vi hadde en lang og god samtale. Coachteamet tok det også fint, så fint at jeg nesten ble rørt.

Potensielt springbrett

På kundesenteret på Lørenskog jobber 130 mennesker. Jonas har jobbet her siden juni 2020. Først som kundekonsulent, det siste året som coach for et team av 11 kundekonsulenter. Hans arbeidsoppgaver innebærer opplæring av nyansatte og utvikling av ansatte.

- Å gå fra arbeidsdager med ferdiglaget skjema til å legge opp dagen helt selv, som man gjør som coach, det var en stor overgang som jeg vokste veldig på. Å få frihet under ansvar!

- Hvorfor har kundesenteret coacher?

- Fordi det er viktig at alle som jobber her får muligheten til å utvikle seg. Og får tilstrekkelig opplæring – det blir mye for teamlederen å skulle rekke over den delen også. Hvis folk ikke får utviklingsmuligheter risikerer man som bedrift å miste dyktige medarbeidere. Kundesentre generelt har stor turnover av folk. Men hvis vi tar vare på konsulentene er det større sjanse for at de vil bli værende. Mange av dem som jobber her er høyt utdannet. Vi har advokater, økonomer, kokker, psykologer og programmerere. Det er verdifull kompetanse for bedriften, sier Jonas.

- Se på Fredrik Tønnesen, tidligere sjef for Elkjøp Norge, nå Chief Operating Officer i Elkjøp Nordic. Han begynte på kundesenteret. Det er inspirerende.

Åpen bedrift

Før Jonas fortalte kolleger at han er «Jonas» fryktet han det verste. Ville de godta ham? Ville han måtte skifte jobb?

- Det har tatt lang tid å si det til andre fordi det var det skumleste jeg kunne tenke meg. Inntil videre er det bare navnet mitt som er endret, men navnebytte er et viktig steg i å la andre se meg slik jeg ser meg selv, sier Jonas.

Alt annet enn det han fryktet har skjedd.

- Folk her er kjempeåpne, og respekterer hverandre. Er det noe vi alle her er enige om - meg, muslimer, lesbiske og homofile – så er det at Elkjøp er en veldig åpen bedrift. Her er det plass til alle og det setter jeg veldig stor pris på. Det har vært et drømmescenario. Jeg kan være meg selv, også på jobb.

(Elkjøp/myNEWSdesk)

Powered by Labrador CMS