Har mottatt over 4.000 skademeldinger bare i januar
Tall fra Norges største reiseforsikringsselskap viser at stadig flere får koronatrøbbel i utlandet, og at mange motvillig nå må droppe planlagte reiser.
- For oss som holder på med reiseforsikring er det kjempegøy å se at optimisme nå trumfer frykt, og at kundene er godt i gang med å skape nye minner, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If Europeiske Reiseforsikring.
Selv om vi er på slutten av det som vanligvis er en forholdsvis rolig reisemåned er pågangen voldsom. Faktisk på linje med i de mest travle ukene i sommerferien.
- I januar har vi fått inn over 3.000 telefoner til vårt skadesenter, og vi har fått innmeldt mer enn 4.000 skadesaker fra nordmenn som enten må avbestille en reise, eller som har fått trøbbel utenlands. Det aller meste er koronarelatert, sier Handeland.
Dette dekker forsikringen
- Ut ifra våre skadetall ser vi at reiseaktiviteten er tilbake på 2019-nivå. Det er selvfølgelig kjempepositivt både for de reiselystne, reisebransjen og turistnæringen. Likevel viser henvendelsene til oss at det slettes ikke går knirkefritt for seg der ute, sier Handeland.
Reiseeksperten understreker viktigheten av å sette seg godt inn i situasjonen og reglene/restriksjonene som gjelder på reisemålet, samt sørge for at man har en god reiseforsikring i ryggen.
- Reiseforsikringen dekker merutgifter du får til utvidet opphold og ny hjemreise som følge av sykdom/isolasjon eller pålagt smittekarantene. Men utgifter du vet om før du reiser, som PCR-tester ved grenseoverganger og lignende, erstattes ikke av forsikringen, da disse ikke er akutte og uventede, sier han.
Det er mange som har spørsmål om de vil få erstattet tapte feriedager som følge av koronasmitte og tilhørende isolasjon. Til vanlig dekker forsikringen dette dersom man kan dokumentere med legeattest at man er sengeliggende med sykdom, eller er innlagt på sykehus. Det samme gjelder ved koronasykdom.
Avbestilling krever positiv PCR-test
Det er også rekordmange nordmenn som nå må avbestille sine reiser grunnet isolasjon eller myndighetspålagt smittekarantene. If Europeiske Reiseforsikring har inntil videre valgt å se på slik smittekarantene på lik linje med sykdom.
- Hvis du må avbestille en reise grunnet koronasykdom kan forsikringen dekke dette dersom du kan fremlegge en positiv PCR- eller antigentest utført av helsepersonell, eller en legeattest. Avbestillinger grunnet pålagt smittekarantene for nærkontakter dekkes også inntil videre, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland.
(If Europeiske Reiseforsikring/NTB Kommunikasjon)