Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Veiledet internettbehandling styrker tilbudet innenfor psykisk helsevern
Behandlingsprogrammet eMestring er innført for pasienter med psykiske lidelser i Helse Sør-Øst.
Veiledet internettbehandling med bruk av programmet eMestring bygger på kognitiv atferdsterapi og er tatt i bruk i behandlingen av pasienter med depresjon, sosial angst og panikklidelse. Pasienter møter en behandler ved oppstart av behandlingen og deretter skjer kontakten som veiledet behandling fortrinnsvis over nett.
Sykehuset i Vestfold har benyttet eMestring i flere år, basert på et behandlingsprogram utviklet ved Helse Bergen. Folkehelseinstituttet gjennomførte i 2018 en metodevurdering som konkluderte med at effekten av veiledet internettbehandling er god. Høsten 2020 besluttet Helse Sør-Øst at behandlingsprogrammet skulle tas i bruk i hele regionen.
- Vi startet med eMestring som et prøveprosjekt i 2014 og innførte det som del av standard behandlingstilbud i 2018. Våre erfaringer er at veiledet internettbehandling for mange pasienter er et like godt tilbud som tradisjonelle behandlingsformer, noe som er i tråd med både nasjonale og internasjonale studier. For pasientene er det tidsbesparende og gir større fleksibilitet, sier spesialrådgiver og psykologspesialist Arne Repål.
Sykehuset i Vestfold har hatt ansvar for å lede innføringsarbeidet i Helse Sør-Øst. Den tekniske løsningen er etablert og tilpasset regionens behov, og i overkant av hundre terapeuter og superbrukere har fått opplæring. Etter innføringsprosjektet startet har 178 pasienter deltatt i et behandlingsopplegg.
- Behandlingen blir mer tilgjengelig ved bruk av eMestring og gjør at behandlere kan hjelpe flere pasienter. Behandlingen inngår som en del av et helhetlig behandlingstilbud, sier avdelingsdirektør for psykisk helsevern og rusbehandling Cecilie Skule.
Prosjektet er gjennomført i tråd med planen med egne krefter, og samarbeidet mellom ledelse, klinikere og teknologer har vært godt.
- Vi ønsker nå å gå videre med utvikling av behandlingsprogrammet og vurdere om det kan være aktuelt å tilby eMestring for nye grupper pasienter, og vil be Sykehuset i Vestfold lede dette arbeidet, sier viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF Jan Frich.
Den videre utviklingen av eMestring vil skje i nært samarbeid med helseforetakene og sykehusene i regionen. Et av områdene som kan være aktuelle er behandlingstilbud for pasienter som ønsker å endre sine alkoholvaner.
(Helse Sør-Øst/NTB Kommunikasjon)