Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
- Lederegenskaper er medfødt
Egenskapene som gjør deg til en god leder er 30 prosent bestemt av gener, skal vi tro førsteamanuensis i ledelse og organisasjon, Øyvind L. Martinsen.
- Og for ledere som er gode til å inspirere sine medarbeidere, er opp til 60 prosent av egenskapene medfødt.
Det hevdet førsteamanuensis Øyvind L. Martinsen ved Handelshøyskolen BI på Throne Holst-konferansen forrige uke.
To ledertyper
Martinsen deler ledere inn i to grupperinger: De som er sterke på transformasjonsledelse, og de som driver med transaksjonsledelse. Det vil si de som er gode til å forstå, utfordre og inspirere sine medarbeidere, kontra de som sier "Hopp!" og forventer at alle spretter i været.
Ifølge Martinsen viser forskningen at de gode lederne overveiende er transformasjonsledere. Og det er altså disse som i størst grad er gode ledere fordi de har vært heldige med genene.
Undervurderer omgjengelighet
Martinsen mener de gode lederne kjennetegnes ved at de er følelsesmessig robuste, omgjengelige, utfordrende, har åpenhet for nye erfaringer, samt at de er planmessige. Dessuten har de høy IQ.
Norske arbeidsplasser har ifølge Martinsen en viss tendens til å vurdere planmessighet for høyt, mens omgjengelighet verdsettes for lavt. Det er stor forståelse for at en leder må kunne nå økonomiske og strategiske mål, men mindre forståelse for at en leder - i motsetning til en administrator - faktisk må ha de egenskapene som gjør ham spesielt egnet til å lede andre.
- Jeg mener at noen har større talent for å være ledere enn andre. Mye er knyttet til utadventhet og til behov for makt, sa han på konferansen
Elsker seg selv
Men et faremoment ved denne mennesketypen er ifølge Martinsen at de kan ha lav aversjon mot å trakassere andre. I tillegg kan de være selvforherligende og ha lite empati. Han advarer for øvrig mot å tro at man alltid kan få talent og konformitet i en og samme pakke.
- De mest talentfulle lederne har noen ganger en avvikende personlighet. Det må man iblant akseptere.
(Kilde: Konsulentguiden)