Det finnes grenser!

Det er ikke nødvendigvis deg det er noe feil med hvis arbeidsoppgavene vokser deg over hodet. Men det er deg det går ut over. Derfor: Lær deg å sette grenser.

Publisert

Noen mennesker elsker jobben sin. Det er så morsomt å jobbe at de glemmer å sette på bremsene før det er for sent. Andre drives av ambisjoner: Neste år skal de ta det litt mer med ro, men først må de bare ta enda et lite steg på karrierestigen.

Så er det de som har et kjempetalent for å være snille. Positive Ja-mennesker som gladelig stiller opp på det meste helt til positiviteten fordunster på vei fra overtidsjobben til styremøtet i sameiet. Eller den mer selvutslettende kan-ikke-si-nei varianten, som er overbevist om at ingen elsker dem for den de er - bare det de gjør.

Uansett hvilken gruppe du tilhører så er det viktig å sette på bremsene en gang i blant. Men når alle er vant til at du sier ja, så er det ikke så enkelt plutselig å skulle si nei. Har du likevel bestemt deg for å bli en bedre grensesetter så kan kanskje følgende råd hjelpe deg litt på veien:

Sett mål

Det første steget er å sette seg mål for hva man vil oppnå (for eksempel å gå fra jobb klokken 16). Så kan du skrive ned hvilke små og sikre steg du trenger å gå for å nå målet.

Allier deg

Det er bra å ha noen å drøfte planene med. Involver en venn, en i familien eller en kollega om prosjektet ditt. Be vedkommende å spørre deg om hvordan det går neste gang dere møtes.

Øv deg

Tren deg på å sette grenser sammen med noen du er rimelig trygg på. Personen kan for eksempel presse grensene dine i et rollespill - eller vedkommende kan spille en person som du har særlig vansker med å sette grenser for.

Vær raus

Vær raus med deg selv når du er i prosessen som skal gjøre deg til en bedre grensesetter. Gi deg selv tilstrekkelig med tid og en romslig tabbekvote.

Ros deg selv

Ros deg selv for hvert skritt du tar. Ikke forvent å nå målet over natten.

Normalt å reagere

Det er normalt å få reaksjoner når du gjør noe som du egentlig har problemer med. Hvis du roter litt med ordene eller kjenner at pulsen øker, så er det et resultat av at du tar ansvar for deg selv - ikke at du ikke får det til.

Søk hjelp

Hvis problemer med grensesetting går alvorlig ut over livskvaliteten din så kan det være på tide å søke profesjonell hjelp. Det er ikke noe nederlag. Det å søke hjelp er et grep du selv velger å gjøre for å bedre din egen livssituasjon.

Ikke gi opp

Det finnes nok av dem som sliter med manglende grensesetting hele livet. Det er ingen grunn til at du skal bli en av dem. Ta tak i problemet og gjør noe med det - for din egen skyld. Øvelse gjør mester.

Powered by Labrador CMS