Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Når er det for kaldt til å jobbe?
Vinterkulda kan gjøre hverdagen på jobben ekstra kald, spesielt hvis den kommer brått på. Men hva gjør vi når ventilasjonssystemet svikter og de ansatte nekter å være på jobben? Les svaret fra advokaten her.
Hei
Vi har mye problemer med temperaturen på arbeidsplassen. Bygget vi leier har sentralfyring, men den er gåen. Nå er det så kjølig på lageret at en av de ansatte mener at det er et lovbrudd.
Jeg syns det er litt rart, siden det er folk med isjas og slikt som ikke truer med å gå hjem, og det er bare 16-17 grader pluss der. På sommeren er det også noen som mener de må få fri fordi det er for varmt inne, og de sier grensen går på 25 grader innendørs. Hvordan løser jeg dette?
Å jobbe i ekstra kaldt eller varmt vær, er ikke en hyggelig opplevelse. De fleste trives i romtempererte rom, og jeg har derfor litt sympati for din underordnede. Men han kan ikke uten videre rett til å gå hjem helt ennå. Men samtidig burde du også gå løs på huseieren som tydeligvis ikke gjør jobben sin.
Ingen lovgrense for temperatur
Det er ingen regel i arbeidsmiljøloven som gir arbeidstaker rett til å gå hjem når det er for varmt eller kalt på arbeidsplassen. Og det er ikke noen klare regler som sier hva slags maksimums- og minimumstemperaturer det skal være på en arbeidsplass. Det er dermed ikke brutt noen regel.
Det samme gjelder om sommeren. Det er ikke noen maksimumsregel som sier at alle fritt kan gå hjem ved en bestemt temperatur. Også her må arbeidstakerne finne seg i å være på jobb.
Et forsvarlig arbeidsmiljø
Dette må likevel ikke gå over i det ekstreme. Etter arbeidsmiljøloven er arbeidsgiver nemlig pliktig til å sørge for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Ubehagelige temperatur, trekk, lukt og andre ting kan være så irriterende at arbeidsmiljøet skades.
Dersom det er veldig varmt eller svært kaldt, kan det gå ut over arbeidsmiljøet. Varmesjokk og kuldeskader kan dermed bli arbeidsgivers ansvar. Da må du sette inn tiltak. Og gjøres ikke det, kan arbeidstakere i ekstreme tilfeller nekte å arbeide. Men da snakker vi om at det er minusgrader inne på kontoret, eller så varmt at det gjør fysisk vondt.
Det finnes imidlertid arbeidsplasser der folk jobber på kjølelagre eller ute i minus 25 grader. Dette er stort sett greit fordi arbeidsgiver tilrettelegger for å forhindre skader, ved for eksempel å kjøpe inn varmende klær, hansker og sko, og ha varmebu tilgjengelig. Dette kan være aktuelt dersom det blir fryktelig kalt.
Snakk med de ansatte
Siden du sier at du har folk med isjas, bør jeg nevne en ting. Siden du vet om dette, bør du sjekke med dem om de tåler kulden bra. Det kan være lurt å snakke med dem, og tilby overføring til varmere lokaler eller gi de varme klær.
Forholdet kan også drøftes med de tillitsvalgte, som kan komme med forslag til løsninger. Dersom dere har et verneombud eller bedriftshelsetjeneste kan du også snakke med disse for å få råd og veiledning.
Tilby løsninger
Personen din som truer med å gå hjem, kan du fortelle at siden han ikke har noen medisinske grunner, er det ikke kaldt nok til at det skal være et arbeidsmiljøproblem, og dermed må han være på jobb. Krangler han, kan du som en løsning tilby varme klær, hansker og sko på jobbens regning. Siden det ikke er skikkelig kalt, og verneombudet ikke har stoppet arbeidet, regner jeg med at du har ditt på det tørre.
Krev erstatning fra gårdeieren – og fortell om det til de ansatte
Siden det er en gårdeier dere har avtale med bør dere gå på ham. For det første er det som regel gårdeier som skal sørge for at alt er i orden med ventilasjonen. Er det ikke det kan dere true med å nekte å betale. Rimelige og naturlige ekstrakostnader, som økte strømregninger på grunn av elektriske varmeovner, innkjøp av varme klær, eller overføring til et varmere lokale, kan du og true med å sende til huseieren. Forklar de ansatte at dere jobber med saken, slik at de ser at de har en leder som bryr seg om arbeidsmiljøet deres. Noen ganger er det dette som varmer mest
Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål. Det er også Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no