Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Bytt jobb før det er for sent
Vil du gå opp i lønn bør du skifte jobb. Får du sparken eller blir i jobben blir lønnsutviklingen lavere, det viser en undersøkelse fra Svenskt Næringsliv.
Økonomen Björn Lindgren i Sverige sier en oppsigelse ikke nødvendigvis bare er negativt. Det kan få frem positive krefter som gjør at folk tar ansvar for seg selv.
Tvinges til å handle
- De som mister jobben tvinges til å handle og må håndtere sin egen situasjon. For mange fører det til at de lykkes i å finne en ny jobb der de får brukt hele sin kompetanse, og der de både trives og passer bedre inn. Det gjør at arbeidstakeren blir mer effektiv og har det bedre i jobben, noe som i sin tur kan føre til høyere lønn, sier Lundgren til CS Jobb i Sverige.
Aktive jobbsøkerne får høyere lønn
Det er en klar lønnsforskjell på de som sier opp selv og de som blir oppsagt. De som sa opp selv og aktivt søkte ny jobb økte i snitt lønnen med 9,3 prosent. De som ble igjen fikk en lønnsøkning på 6.9 prosent. De som ble sagt opp hadde en lavere lønnsøkning enn de som ble igjen i sin jobb.
Fremtidsfokus
De som byttet jobb i forbindelse med omfattende oppsigelser på arbeidsplassen, uten at de selv var berørt, fikk en lønnsøkning på nivå med de som ble igjen i bedriften.- Det er utrolig viktig å kunne tenke fremover i forhold til egen jobb. Er du i en jobb som i fremtiden kanskje blir borte? Hvordan ser lønnsutviklingen ut? Det kan være vanskelig å bedømme selv men ofte får man signaler som man bør ta til seg, sier Lindgren.
Tre tips til den som blir sagt opp:
1. Slipp følelsene løs, sinne, skuffels og vrede. Ta var på deg selv i noen uker etter beskjeden. Da først er du klar til å gå inn i neste fase der du retter blikket opp og fram, og tar tak i din egen situasjon.
2. Ta deg tid til å tenke. Du kan få spørsmål om du vil bli værende eller slutte direkte. Ikke føl deg tvunget til å gi raske svar, tenk deg godt om. Skriv aldri under på noe under oppsigelsessamtalen.
3. Sørg for å få en forklaring på hvorfor akkurat du måtte gå. Hvis du ikke benytter sjansen risikerer du at spørsmålet brenner seg fast og begynner å lete etter feil hos deg selv.
(Kilde: CSJobb)