- Konkurstallene synker fortsatt - én trend skiller seg ut
Antallet konkurser i tredje kvartal er nærmest halvert sammenlignet med normalåret 2019, men foretak med null i omsetning står for en større andel av de konkursene som forekommer.
Lørdag 25. september ble Norge offisielt gjenåpnet. Da hadde landet og samfunnet vært helt eller delvis nedstengt i 562 dager – siden 12. mars 2020. En fellesnevner vi har sett for hele denne perioden er en markant og stabil nedgang i antall konkurser blant norske bedrifter.
De seneste tallene viser at denne utviklingen fortsatte også i tredje kvartal. Totalt 486 norske bedrifter gikk konkurs i månedene juli (156), august (123) og september (207). Det utgjør en nedgang på 32% sammenlignet med sammenlignet med fjorårets 718 konkurser, og hele 45% sammenlignet med 888 konkurser i tredje kvartal av normalåret 2019.
– Dette bekrefter nok en gang hva vi har sett gjennom hele pandemien. Pilene peker nedover i de fleste fylker og i de fleste bransjer, og som i normaltid er det i bransjer som bygg og anlegg som er den store «driveren» for de konkursene vi ser, kommenter daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.
Større andel av konkursene er foretak med null i omsetning
Én trend skiller seg riktignok ut fra den tilsynelatende universale konkursnedgangen, ifølge Fjærestad.
– Vi ser en økning i antall foretak med null i omsetning som har gått konkurs. Det er en relativt liten, men likevel konsekvent, økning fra første til tredje kvartal i år, og totalt sett sammenlignet med 2020, utdyper han.
I 2020 rapporterte 22% av alle foretak som gikk konkurs null i omsetning. Dette tallet holdt seg stabilt gjennom Q1 i 2021, men andelen har siden steget til 26% i Q2 og 29% i Q3. Så langt i år står dermed 25% av selskapene som har gått konkurs med null i omsetning – en økning på 3% fra fjoråret.
– Spørsmålet er om dette er en konsekvens av nedstengingen, og det er vanskelig for meg å spekulere i. Normalt sett er det for høy gjeldsbelastning som er den vanligste årsaken til konkurs, men kanskje har det å måtte sette driften på hold vært en for stor utfordring i seg selv? funderer Fjærestad.
Stabilt lave konkurstall i koronautsatte bransjer
Også i de bransjene som har vært ansett som spesielt koronautsatte har konkurstallene holdt seg på et stabilt lavt nivå gjennom hele perioden frem mot gjenåpningen. Tross en svak økning i enkelte av disse segmentene, er det totale antallet konkurser i tredje kvartal markant lavere enn i 2020.
Totalt gikk 85 koronautsatte foretak konkurs i månedene juli, august og september, en nedgang på nesten 30% sammenlignet med 121 konkurser i samme periode i fjor.
Tallene fordelt på bransjer (fjorårets tall i parentes):
- Reisebyrå- og reisearrangørvirksomhet: 7 konkurser (7)
- Filmproduksjon: 4 konkurser (1)
- Kunstnerisk virksomhet og underholdningsvirksomhet: 2 konkurser (8)
- Sports- og fritidsaktiviteter og drift av fornøyelsesetablissementer: 6 konkurser (3)
- Undervisning: 6 konkurser (12)
- Helsetjenester 2 konkurser (5)
- Annen personlig tjenesteyting: 14 konkurser (16)
- Serveringsvirksomhet: 44 konkurser (69)
Konkursnedgang i samtlige fylker
På fylkesbasis er det Viken som topper konkurslistene med 119 konkurser i tredje kvartal. Det er en nedgang på 21% sammenlignet med 151 konkurser samme periode i fjor.
Vi ser lignende tall i samtlige av landets ti andre fylker (fjorårets tall i parentes):
- Oslo: 84 konkurser (136)
- Vestland: 61 konkurser (79)
- Vestfold og Telemark: 47 konkurser (56)
- Trøndelag: 38 konkurser (51)
- Innlandet: 31 konkurser (42)
- Agder: 27 konkurser (47)
- Rogaland: 24 konkurser (48)
- Møre og Romsdal: 22 konkurser (31)
- Nordland: 17 konkurser (20)
- Troms og Finnmark: 16 konkurser (26)
Størst endring ser vi altså i Rogaland, med en konkursnedgang på hele 50% sammenlignet med fjorårets tall.
(Creditsafe Norway/myNEWSdesk)