Ved utgangen av mars 2016 var det registrert 317 100 mottakere av uføretrygd. Det utgjør 9,5 prosent av befolkningen i alderen 18-67 år, en økning på 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal. (Ill.foto: Colourbox)

Flere uføre i første kvartal

NYHET: I første kvartal var det en svak økning i andelen uføre i befolkningen. Økningen kommer blant personer under 55 år.

Publisert

– De siste årene har andelen uføre holdt seg stabil, men det var nå ventet at den ville øke noe blant annet fordi det nå er færre uføre som går av med alderspensjon. Vi har også fått fortgang i behandlingen av uføresøknader, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Sigrun Vågeng i NAV. (Foto: Karine H. Henriksen)

Sammenliknet med 2007, har andelen gått ned med 0,5 prosentpoeng, og de siste fem årene har andelen vært veldig stabil.

Færre eldre, flere yngre

Det er aldersgruppene under 55 år som bidrar til økningen. Dette er en utvikling som har pågått over tid. Siden 2007 har uføreandelen økt i befolkningen under 55 år, mens befolkningen over 55 år har hatt en synkende uføreandel.

I aldersgruppen 60-64 har andelen uføre gått ned fra om lag 33 prosent til 27 prosent på ti år.

­– At færre av de eldre arbeidstakerne i dag blir uføretrygdet skyldes blant annet bedre helse og høyere utdanningsnivå i disse aldersgruppene. I tillegg har pensjonsreformen åpnet for at man kan ta ut alderspensjon fra 62 års alder, sier Vågeng.

I den andre enden av skalaen går utviklingen motsatt vei. For aldersgruppen 18–29 år har uføreandelen økt fra 1,1 til 1,7 prosent på 10 år. I dag mottar 13 400 personer i denne gruppen uføretrygd.

– Utviklingen blant de unge er urovekkende. Til tross for at en del av de unge uføre har alvorlige helseproblemer, bør det være mulig å legge til rette for at flere unge med helseutfordringer kan delta i arbeidslivet. Det er et stort tap for både den enkelte og samfunnet når uføretrygd blir utfallet så tidlig, sier Vågeng.

Færrest uføre i Oslo

Uføreandelen varierer sterkt mellom fylker, fra 13,7 prosent i Østfold til 5,5 prosent i Oslo. Justert for alder er forskjellen noe mindre, men likevel stor.

– Viktige forklaring på de geografiske forskjellene er at arbeidsmarkedet er ulikt og at det er forskjeller i befolkningens utdanning og helse, sier Vågeng.

(Kilde:NAV)

Personal og Ledelse er Norges ledende HR-tidsskrift. Her får du lett forståelig fagstoff, metodebeskrivelser og gode råd om ledelse og utvikling av bedriftens viktigste ressurs; medarbeiderne.

- Bestill abonnement

- Last ned enkeltsider eller utgaver av bladet

- Besøk oss på facebook

- Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS